Rojava’da geçtiğimiz yıl yaralanan ve tedavi için getirildiği Mardin’de Halk Savunma Birlikleri (YPG) üyesi olduğu iddiasıyla tutuklanan Rojavalı İsmail Sadık’a 'Silahlı terör örgütüne üye olmak' suçlamasıyla 7 yıl 6 ay ceza verildi.

DİHA'nın haberine göre, Mardin 2. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından verilen kararla 'terör örgütü' listesinde yer almayan YPG’ye dair Türkiye mahkemelerinde verilen ilk yargı kararı oldu.

Mahkeme tarafından hazırlanan gerekçeli kararda YPG, PKK/KCK ile bağlantılı olarak sayıldı.

Gerekçeli kararda şu ifadelere yer verildi:

“Örgüte yakın kaynaklarca Rojava olarak tabir edilen ve bahsi geçen devlet kurma planına ilişkin coğrafyanın batısında kalan Suriye ülkesindeki topraklardan da ‘Batı Kürdistan’ olarak bahsedildiği bilindiğinden, bölücü terör örgütünün PKK/KCK adı altında ülkemizde yürüttüğü kanlı faaliyetlerini Suriye ülkesi topraklarında da YPG olarak yürüttüğü anlaşılmaktadır.

Örgüt mensuplarının ülkemiz topraklarında PKK/KCK mensubu olarak faaliyet yürütürken, aynı kişilerin sınırın diğer tarafında Suriye topraklarında aynı amaç uğruna yürüttüğü faaliyetler YPG adı altında görülmektedir.

Tüm bu hususlar dahilinde YPG ve YPJ adlı yapılanmaların bölücü terör örgütü PKK/KCK ile birbirine fikri ve organik bağlarla örülü bulundukları, aynı yapının ve ideolojinin ürünü durumunda oldukları anlaşılmaktadır.”

İsmail Sadık’ın avukatı Ali Kahraman ise yaptığı açıklamada: “Nitekim İsmail Sadık, Türkiye sınırlarında herhangi bir suç işleme eylemi olmadığı halde, TCK’da bile PYD’ye ilişkin hiçbir hukuki tanımla olmazken mahkemenin kendince varsayımlarla Sadık’a ceza vermiştir” dedi.