Batman'da Abdullah Öcalan'ın Türkiye'ye getirilişinin yıl dönümü olan 15 Şubat ile "Demokratik Çözüm Çadırı" eyleminin yapıldığı 24 Mart 2011 tarihli etkinliklere katılmak ile suçlanıp tutuklanan Abdurrahman İnanç'ın yargılandığı davanın karar duruşması Diyarbakır 7. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.

Tutuklu sanık İnanç ile müdafi avukatının hazır bulunduğu duruşmada iddia makamı esas hakkındaki mütalaasını yenileyerek sanığın bu doğrultuda cezalandırılmasını talep etti. Tercüman aracılığı ile Kürtçe beyanda bulunan İnanç ise iddia edilen suçlamalar ile savcının cezalandırmaya dönük mütalaasını kabul etmediğini vurguladı. Suç olduğu iddia edilen yürüyüşün demokratik bir hak olduğuna dikkat çeken İnanç, "Ben bu hakkımı kullandım. Her hangi bir suç işlemedim. Çocuğum hasta ve engellidir. Bakıma muhtaçtır. Bana ceza verilecek olursa benim haricimde ailemde cezalandırılacak. Bana ve aileme yaşam hakkı tanınmasını talep ediyorum" diye konuştu.

'GÖRÜNTÜLERDE ELİNDE NE OLDUĞU DAHİ BELLİ DEĞİL'

İddia makamının esas hakkındaki mütalaasının ardından savunma için söz verilen sanık avukatı, 15 Şubat 2011 tarihli eylem yönünden taşın silah gibi iddianamede değerlendirildiğine dikkat çekti. Bunun hukuki bir dayanağının olmadığına işaret eden sanık avukatı, "Müvekkilin elinde bir taşın olup olmadığı dahi tespit edilmemiştir. Çok silik bir fotoğraftan müvekkil olduğu kanaatine varılmıştır. Oysaki elinde taş olduğu iddia edilen görüntülerde elinde ne olduğu dahi belli değildir" şeklinde savunma yaptı.

TOPLAMDA 14 YIL 7 AY HAPİS

Katıldığı eylemlerde çekilen zafer işaretli ve ağzı açık fotoğrafları ile her kesin bere, şapka ve şemsiye taşıdığı bir esnada kafasında kapüşonlu çekilmiş fotoğrafları delil olarak dosyaya konulan İnanç ile ilgili kararını açıklayan mahkeme heyeti; 15 Şubat 2011 tarihli eylemde çekilmiş olan ve silik olmasına rağmen "Zafer işareti eşliğinde yasadışı slogan atıp, atılan sloganlara eşlik ettiği, sonrasına güvenlik güçlerine taşlı saldırıda bulunan eylemci grup içinde yer aldığı, güvenlik güçlerine taş attığı mevcut görüntülerden tespit edilmiştir" şeklinde yorum yapılan fotoğraf ile ilgili mahkeme heyeti "20911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet", "Görevi yaptırmamak için direnme", "Örgüt propagandası yapmak" suçlarından 5 yıl hapis cezası verdi. Verilen kararda taşı "silah" olarak kabul eden heyet ayrıca 24 Mart 2011 tarihli "Demokratik çözüm çadırı" eylemine ilişkinde sanığa 2911 Sayılı kanuna muhalefet suçundan 10 ay hapis cezası verdi.

Heyet ayrıca her iki eylem yönü ile sanığa "Örgüte üye olmamak ile birlikte örgüt adına suç işlemek" gerekçesi ile 8 yıl 9 ay ceza vererek toplamda 14 yıl 7 ay hapis kararı verdi. (yuksekovahaber)