Bodrum Ağır Ceza Mahkemesi, Soma 2. Asliye Ceza Mahkemesi’ne bilirkişilerle ilgili gönderdiği yazıda talimat evrakının işlemsiz olarak kapatılarak mahkeme dosyası ile birlikte mahkemeye iade edilmesini istedi.

Muğla’nın Milas ilçesinde, feldspat madeni çıkarılan ocakta 18 Şubat 2019 tarihine meydana gelen göçükte kalan işçilerden Şükrü Otlak, Servet Çapacıoğlu ve Engin Tutuk dağdan kopan kaya parçalarının altında kalarak can vermişti.

Yaşanan göçükten sonra madenin işletmecileri Mustafa Ali K. ve oğlu Özkan K. ile mühendis Serkan A. tutuklanmıştı.

Davaya bakan Bodrum Ağır Ceza Mahkemesi, 29 Ağustos 2019’daki duruşmada sanıkların tahliyesine karar vermişti.

MAHKEME KATLİAM SANIĞINI BİLİRKİŞİ OLARAK DOSYAYA ATAMIŞTI

Bunun üzerine mahkeme skandal bir kararla 13 Mayıs 2014 tarihinde Manisa’nın Soma İlçesi’nde meydana gelen ve 301 maden işçisinin hayatını kaybettiği maden katliamında sanık olarak yargılandığı davada, 8 yıl 4 ay hapis cezası alan Fuat Ünal Aydın’ın da aralarında bulunduğu 7 kişiyi bilirkişi olarak atamıştı.

Mahkemenin atadığı diğer isimlerden Urungu Erdal Özer’in Ege Linyit İşletmeleri Baş Mühendisiyken, Ahmet Haşim Demirler’in ise İmbat Madencilik’te satınalma ve matertal müdürü görevini yürüttüğü, İlhan Çolak’ın İmbat Madencilik’in denetleme kurulunda olduğu, Serkan Kılınç’ın Yeni Anadolu Madencilik’te mühendis olarak çalıştığı ortaya çıktı.

Dosyaya bu isimler dışında Engin Kibar ve Bilal İpekçi atanmıştı. Yedi bilirkişinin hiçbirinin ünvanının bulunmadığı öğrenilmişti.

AVUKATLAR İTİRAZ ETTİ, MAHKEME KARARINDAN DÖNDÜ

Davacılar Hatice Otlak ve Saibe Otlak’ın avukatları olan Ayvaz Demircan ve Sosyal Haklar Derneği’nden avukat Can Atalay, Bodrum Ağır Ceza Mahkemesi’ne konuya ilişkin olarak itiraz dilekçesi yollamıştı.

Artı Gerçek’ten Rıfat Doğan’ın haberine göre, Bodrum Ağır Ceza Mahkemesi, avukatların itirazı üzerine 7 kişilik bilirkişi ataması kararından döndü.

Mahkeme kararında şu ifadelere yer verdi: “Mahkememizce bilirkişi raporu aldırılması için talimat yazılmış ise de talimat evrakının işlmemsiz olarak kapatılarak mahkememiz dosyası ile birlikte mahkememize iade edilmesi.”