Sosyalist siyasetçilerin ve Hanefi Avcı’nın da yargılandığı Devrimci Karargâh davalarının birleştirilmesinden sonra ilk duruşma bugün. 20'si tutuklu 57 sanık yargılandığı dava öncesi Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesi adete polis kuşatmasına alındı.

Sosyalist Demokrasi Partisi (SDP) Genel Başkanı Rıdvan Turan ve Toplumsal Özgürlük Platformu (TÖP) Sözcüsü Oğuzhan Kayserilioğlu'nun da aralarında bulunduğu sosyalist siyasetçiler ile işkencelerle gündeme gelen eski Emniyet Müdürü Hanifi Avcı'nın birlikte yargılandığı 2. Devrimci Karargâh Davası'nın ana dava ile birleştirilmesinin ardından ilk duruşması bugün.

İki gün boyunca görülecek davada, birleştirme kararının ardından 20'si tutuklu 57 sanık yargılanacak. İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek duruşması öncesi polis adliyeyi ablukaya aldı. Çok sayıda çevik kuvvet polisi TOMA'larla (Toplumsal olaylara müdahale aracı) birlikte adliye çevresinde hazır bekletilirken, adliyeye tutuklu yakınları, milletvekilleri, kurum temsilcileri ve basın mensuplarının dışında kimse alınmıyor.

Kimlik kontrollerinin ardından adliye girişine izin veriliyor. Dava kapsamında tutuklu bulunan sosyalist siyasetçilere destek olmak için milletvekilleri Ertuğrul Kürkçü, Levent Tüzel, Sebahat Tuncel ve Sezgin Tanrıkulu'nun yanı sıra İsviçre Sol Parti Milletvekili Ann Markmargeret, İsveç Parlamenter Amileh Kakabave, Prof. Dr. Gencay Gürsoy, işveren Osman Kavala, yazar Yıldırım Türker, Akın Birdal, ÖDP Genel Başkanı Alper Taş, ESP Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, Yeşiller Partisi Eşsözcüsü Ümit Şahin, EHP Genel Başkanı Sibel Uzun ve DİSK Genel Sekteri Tayfun Görgün'ün de aralarında bulunduğu çok sayıda kişi adliyeye geldi.

Böylece ‘polisin kurgu ve senaryolarıyla haksız yere tutuklandıkları’ iddia edilenlere destek amacıyla toplanan farklı sol kesimler mahkeme önünde ‘Devrimci Karargah’ kurmuş oldu.

Yoğun polisiye önlemler altında ring araçlarıyla ön kapıdan adliyeye getirilen sanıklar içeri alındı.

"SIRA KİMDE?"

Barbaros Parkında bir araya gelen ve aralarında milletvekillerinin de bulunduğu bir grup, basın açıklaması yaptı. Aralarında Mersin Bağımsız Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, İstanbul Bağımsız Milletvekilleri Sebahat Tuncel ve Levent Tüzel ile eski BDP milletvekili Akın Birdal’ın da bulunduğu bir grup, dava kapsamında tutuklanan bazı sanıkların fotoğraflarının bulunduğu ve üzerinde "Sıra kimde" yazılı afişin arkasında toplanarak davayı protesto eden çeşitli slogan attı.

BASIN AÇIKLAMASINI AKIN BİRDAL OKUDU

Burada grup adına basın açıklamasını okuyan Akın Birdal, Devrimci Karargah örgütüne yönelik yapıldığı iddia edilen bu operasyon sonucunda siyasi parti ve platformlarda demokratik ve meşru siyaset yapan arkadaşlarının hiçbir ilişkileri olmadığı halde örgüt üyesi oldukları gerekçesiyle tutuklandıklarını söyledi. Mersin Bağımsız Milletvekili Ertuğrul Kürkçü de 6 milletvekili hapiste olan bir blokun henüz yemin etmemiş milletvekili olarak bu mahkemede yargılananlarla dayanışma içinde olduklarını ifade etti.

Kürkçü, Türkiye Cumhuriyeti tarihinde görülmüş en irrasyonel davayla karşı karşıya olduklarını belirterek, "Hayatlarında ve düşüncelerinde hiç bir zaman ait olmadıkları bir davaya bağlıymış gibi gösterilerek tamamen sahte, saçma ve yalan iddialarla bir yıla yakın bir zamandır arkadaşlarımız hapiste tutuluyor" dedi.

İstanbul Bağımsız Milletvekili Sebahat Tuncel de dün Diyarbakır’da KCK davasını izlediğini anlatarak, Diyarbakır’da sergilenen tiyatronun aynısının burada da sergilendiğini öne sürdü. Grupta bulunan vekiller basın açıklamasının ardından davanın görüleceği Beşiktaş’taki İstanbul Adliyesi önüne gelerek davanın başlamasını beklediler. Eylem için gelen gençler ise Beşiktaş Meydanı’nda beklemeye devam ediyor.

DEVRİMCİ KARARGAH'TA SON DURUM

11 ve 12 Ağustos'ta İstanbul Beşiktaş 9. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek Devrimci Karargâh davasının bugünkü duruşması gergin başladı.

14'ü tutuklu 22 kişinin silahlı terör örgütüne üyelik suçlaması ile yargılandığı davanın ikinci duruşmasında Eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcı ilk kez hakim karşısına çıktı. Avcı, duruşma salonunda diğer sanıklardan ayrı tutuldu; duruşma süresince jandarma koruması altındaydı.

Duruşmanın başlarında bir izleyicinin cep telefonu, mehter marşı melodisiyle çalmaya başladı. Salondaki diğer seyirciler ve sanıklar duruma tepki gösterirken, tutuklu sanıklarından Ulaş Erdoğan, “Bir bu eksikti faşizmin propagandasını yapıyorlar" diye bağırdı.

Aynı telefon tekrar çalınca hakim telefonların kapatılmasını istedi.

"DAVALARIN BİRLEŞTİRİLMESİ YANLIŞ"

Duruşmada ilk söz alan sanık avukatlarından Ercan Kanar oldu. Kanar, diğer sanıkların Hanefi Avcı'yla birlikte yargılanmak istemediklerini belirtti:  "Yargılamanın kirlerden arınması için taleplerimiz var. Hanefi Avcı'nın sanıkları arasında olduğu dava ile ana Devrimci Karargâh davasının birleştirilmesini yanlış buluyoruz."

Dosyadaki bazı delillerin hukuka aykırı olarak elde edildiğini belirten Kanar, savunmalardan önce bu delillerin dosyanın dışına çıkarılması gerektiğini söyledi.

Hanefi Avcı'nın avukatı Refik Ali Uçarcı da yasadışı elde edilen delillerin dosyadan çıkarılmasını istedi. "Müvekkilimin aramadan 28 gün önce boşalttığı işyerinde kasetler çıktı. Bunlar hukuka aykırı delildir. Müvekkilimin üç ruhsatlı silahı, iddianamede ruhsatsız olarak gösterildi" dedi.

Duruşmada söz alan sanık Cemal Bozkurt, Hanefi Avcı hakkında sert ifadeler kullandı. Avcı'nın diğer sanıklarla birlikte yargılanmasının kendileri için hakaret olduğunu söyleyen Bozkurt, "Avcı, dosyadan çıkarılmazsa bir daha mahkemeye gelmeyeceğiz" dedi.

Duruşma devam ediyor.



AJANSLAR