Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ hakkında 2014 Kobani eylemlerini gerekçe göstererek başlattığı soruşturma dosyasını Ankara 19’uncu Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderdi. 
 
Mahkeme heyeti, Yüksekdağ'ın tutuklu yargılandığı soruşturma dosyası inceleyerek, tutanak altına aldı. Mahkeme, soruşturma evrakında yer alan sonuç kısmındaki suçlamaların, ana davada yer alan 8'inci fezlekedeki bilgilerle aynı olduğunu ve suç isnadının farklı olduğunu belirtti. Mahkeme, soruşturma dosyası ile ana davadaki yargılamanın fiili hukuki bağlantısı olduğuna karar verdi.
 
İDDİALAR AYNI SUÇ İSTİNADI FARKLI 

Berivan Altan'ın Mezopotamya Ajansı'nda yer alan haberine göre, mahkemenin inceleme tutanağında şu ifadelere yer aldı: “Mahkememizde hala derdest olan dava dosyası ile soruşturması yürütülen Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın 2014/ 146757 sayılı soruşturma dosyasındaki bir kısım olayların 6-7-8 Ekim 2014 tarihinde Türkiye genelinde meydana gelen olaylar ile aynı mahiyette olduğu ve mahkememiz dosyasındaki 8 nolu fezlekede benzer olayların anlatıldığı ancak mahkememiz dosyasındaki suç nitelemesi ile halen soruşturması yürütülen soruşturma dosyasındaki suç nitelemesinin farklı olduğu, bu haliyle mahkememizin dava dosyası ile soruşturması yürütülen soruşturma dosyası arasında sanık Figen Yüksekdağ Şenoğlu yönünden şahsi, fiili ve hukuki bağlantı bulunduğu anlaşılmıştır.”
 
NE OLDU?

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, 20 Eylül 2019 tarihinde 2014/146757 sayılı soruşturma kapsamında HDP Eski Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş hakkında yeni bir soruşturma başlatmış ve 2 isim bu soruşturma kapsamında tutuklanmıştı. 

Bir yılı aşkın bir süredir eşbaşkanlar hakkında iddianame hazırlanmadı. Demirtaş’ın dosyası ise, farklı bir heyet tarafından inceleniyor.  

FARKLI İSİMLER AYNI SORUŞTURMADAN GÖZALTINDA

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Kobani eylemlerini gerekçe göstererek geçtiğimiz günlerde de aralarında HDP’li eski MYK üyeleri ve milletvekillerinin de bulunduğu 82 isim hakkında gözaltı kararı çıkardı. Soruşturma kapsamında 20 siyasetçi halen gözaltında tutuluyor. 
 
Gözaltındaki siyasetçilerden Kars Belediyesi Eşbaşkanı Ayhan Bilgen'in, daha önce yine aynı soruşturma kapsamında 7 ay cezaevinde kaldığı ve Anayasa Mahkemesi’nin ihlal kararı aldığı ortaya çıkmıştı.  

Gözaltındaki diğer siyasetçilerin avukatları da soruşturmanın mükerrer olduğunu belirtiyor