Diyarbakır’ın Sur ilçesindeki Kırklar Dağı’nda yapılan yıkım için durdurma kararı verildi. Mahkeme kararınında, yıkımın telafisi güç zararlara yol açabileceğini belirtildi.

Tarihi Kırklar Dağı’nda, 6 yıl önce yapımına başlanan daha sonra mahkeme kararıyla inşaatı durdurulan 725 konutun ilk etabının yıkımına, 29 Aralık 2017’de başlandı. Konutları yapan Kırklar Dağı Turizm Şirketi’nin avukatı Kaya, Sur Belediyesi’nin, yıkım kararını tebliğ ettiği 27 Aralık’ta yıkımın durdurulması için İdare Mahkemesi’ne başvuru yaptı.

Kaya, Diyarbakır 1’inci İdare Mahkemesi’ne verdiği dilekçede, Kırklar Dağı’nda bulunan 4 parsel üzerindeki 80 daireden oluşan 4 blokun mühürlenmesini ve 10 iş günü içinde yıkılmasını, aksi takdirde yıkılacağı yönündeki işlemin iptali ile yürütmenin durdurulmasını talep etti.

BELEDİYEYE SAVUNMA İÇİN 15 GÜN SÜRE VERİLDİ

Diyarbakır 1’inci İdare Mahkemesi, uygulamayla etkisi tükenecek işlem niteliğinde bulunduğunun ve icrası halinde telafisi güç zararlara yol açabileceğinin açık olduğu belirtilerek, yürütmenin durdurulmasına karar verildi.

Mahkeme heyeti, Sur Belediyesi’ne savunma ve evrak göndermesi için 15 gün süre verilmesine de hükmetti. Kararın gerekçesinde, ayrıca bu aşamada yürütmenin durdurulmasına karar verilebilmesi için gerekli koşulların oluştuğu kaydedildi.

Öte yandan 27 Aralık’ta, Sur Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğü Yapı Kontrol Şefliği tarafından yazı gönderilerek, ilk etabı oluşturan 80 konutluk 4 blokun yıkılması için Kırklar Dağı İnşaat Şirketi’ne 10 günlük süre tanındığı bildirilmişti.

Yazının gönderilmesinden 2 gün sonra ise belediyesi ekipleri, konutların 4 bloktan oluşan 80 dairesinin yıkımına başlamış, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi kayyımı Cumali Atilla da bölgeye gidip, incelemelerde bulunmuştu.