İzmir’de son iki yılda ulaşıma yapılan bütün zamlar mahkeme kararıyla iptal edildiği halde İzmir Büyükşehir Belediyesi kararların arkasından dolanarak mahkeme kararlarını bir türlü uygulamadı. Belediye, gerekçe göstermeden 1 Ağustos tarihi itibariyle ulaşıma yine zam yaptı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) kararı ile 1 Ağustos 2011 tarihinden itibaren Toplu Taşım Tarifesi zamlandı. UKOME kararıyla daha önce ‘tam’ ve ‘indirimli’ olarak tasnif edilen tarife, “tam”, “öğretmen” ve “öğrenci” olarak üç gruba ayrıldı. Daha önceleri indirimli kategorisinde yer alan öğretmen grubu bu kararla en çok artışın olduğu grup oldu.

Zam gerekçesinin açıklanmadığı UKOME kararına göre, otobüs, metro, vapur ve banliyöde 1.70 TL. olan tam biniş ücretleri 1,75 TL, 0.90 TL olan öğrenci tarifesi 0,95 TL olarak belirlendi.

Bir başka deyişle tam biniş yapanlar ulaşıma %2,95, öğrenciler %5,55, öğretmenler ise %22,22 fazla para ödeyecekler.

UKOME kararına göre Balıklıova-F.Altay, Foça-Hatundere, Y.Foça-Biçerova, Gerenköy-Biçerova, İYTE-F.Altay hatlarında ise ilk binişlerde tam 3 TL, öğrenci 1,65 TL, öğretmen 1,85 TL olarak uygulanacak şekilde indirim yapıldı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, 1 Haziran 2009 tarihinde ulaşıma %50’ye varan oranda zam yapmıştı. Mahkeme bu zammı iptal etmişken, belediye mahkeme kararına sadece bir gün uymuş ve ikinci gün yeniden zam yapmıştı. İkinci gün uygulanan zam ise mahkeme tarafından 07 Mart 2011 tarihinde “mahkemece iptal edilen zammın yenilenmiş olması ve yetki aşımı” gerekçeleriyle iptal edilmişti.

EDP: “BELEDİYE SUÇ İŞLİYOR”

Eşitlik ve Demokrasi Partisi (EDP) ulaşım zammına tepki göstererek,” İzmir Büyükşehir Belediyesi Yargı Kararını Umursamıyor, İzmirlileri Hiç Düşünmüyor!” başlıklı bir açıklama yaptı. EDP İzmir İl Başkanı Arif Ali Cangı imzasıyla yapılan açıklamada, “İki ayrı mahkeme kararı gereğince İzmir’de toplu ulaşım ücretlerinde indirime gidilmesi gerekirken, bir kez daha zam yapılmıştır. Yapılan son zamla birlikte İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yönetim anlayışındaki hukuk tanımaz olduğu ve sosyal belediyecilikle alakasının olmadığı bir kez açıkça görülmüştür” ifadelerine yer verildi.

EDP açıklamasında, “Bu zam kararı ile Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) Başkanı ve Genel Kurulu üyeleri, mahkeme kararına direnmek ve görevlerinin gereklerine aykırı hareket etmek suretiyle suç işlemişlerdir. Kişisel olarak hukuksal ve cezai sorumlulukları vardır” uyarısı da yapıldı.

Açıklamada, belediye yönetimine ‘şirket değil belediyesiniz’ hatırlatması yapılarak 1 Haziran 2009 tarihinden bu yana İzmirlilerden hukuka aykırı biçimde alınan fazla ulaşım bedellerinin iade edilmesi istenerek, ‘İzmirlilere borcunuzu ödeyin’ çağrısı yapıldı.

Yurtsuz.net