Diyarbakır'da izinsiz gösterilere katıldıkları gerekçesiyle haklarında dava açılan 3 kişi 1 ile 41 yıl arasında hapis cezasına çarptırıldı. Mahkemede Kürtçe savunma yapan Murat Çetin'in ifadeleri kayıtlara, "Sanığın mahkememizin anlamadığı bir dil olan Kürtçe olarak konuşmasını yaptığı anlaşıldı" şeklinde geçti.

Diyarbakır'da 2008 ve 2009 yıllarında çeşitli tarihlerde izinsiz gösterilere katıldığı gerekçesiyle yargılanan 3 kişi, 1 ile 41 yıl arasında değişen hapis cezasına çarptırıldı.

Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki karar duruşmasına tutuklular Mustafa Koyuncu ve Murat Çetin katıldı. Tutuksuz yargılanan Meltem Esatoğlu ise duruşmaya gelmedi.

Duruşmada söz alan Mustafa Koyuncu, başkalarının üzerine ifade vermesi sonucu işlemediği bir suç nedeniyle tutuklu bulunduğunu belirtirken avukatın Mirhan Özbekli ise müvekkilinin suç tarihinde 18 yaşın altında olduğunu belirtti.

Duruşmada söz alan diğer sanık Murat Çetin ise savunmasını Kürtçe yaptı. Mahkeme heyeti, savunmayı dinledikten sonra bunu, "Sanığın mahkememizin anlamadığı bir dil olan Kürtçe olarak konuşmasını yaptığı anlaşıldı" diye kayıtlara geçti.

Mahkeme, tutuklu Mustafa Koyuncu'yu TCK'nın "Örgüt üyesi olmamakla birlikte örgüt adına suç işleme" suçundan 6 yıl 3 ay, "9 gösteride örgüt propagandasını yapma" suçundan 10'ar aydan 7 yıl 6 ay, "5 gösteride patlayıcı madde bulundurma" suçundan 4'er yıl 2'şer aydan toplam 20 yıl 10 ay ve 2 gösteride BİM market, PTT binası ve Şehitlik Emniyet Müdürlüğü'ne zarar verdiği gerekçesiyle 6 yıl 8 ay olmak üzere toplam 41 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırdı.

Sanık Murat Çetin de TCK'nın "Örgüt üyesi olmamakla birlikte örgüt adına suç işleme" suçundan 7 yıl 6 ay, "Örgüt propagandası yapma" suçundan 1 yıl, izinsiz gösteride AKP İl Başkanlığı binasına zarar verdiği gerekçesiyle 6 ay olmak üzere toplam 9 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Mahkeme, tutuksuz sanık Meltem Esatoğlu'nu ise TCK'nın "Örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işleme" suçundan 6 yıl 3 ay, 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet suçundan 1 yıl 3 ay olmak üzere toplam 7 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırdı.

Ceza, sanığın “pişmanlık yasasından faydalandığı” göz önüne alınarak 1 yıl 9 aya indirildi.

ANF