Ankara'daki Atakule’nin kule kısmı hariç yıkılarak yerine yeni alışveriş merkezi yapılmasını yargıya taşıyan Atakule’nin mimarı Ragıp Buluç, mahkeme tarafından haklı bulundu.

Ankara 6. İdare Mahkemesi 18 Aralık tarihinde verdiği kararla, projede yapılan değişikliklerde mimarın izninin olması gerektiğini hatırlatarak Atakule AVM'nin ruhsatının iptal edilmesine karar verdi.

MİMAR BULUÇ'UN HAKLI MÜCADELESİNİN YANINDAYIZ

Gelişmeyle ilgili Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan imzasıyla yazılı açıklama yapan Mimarlar Odası Ankara Şubesi , "Mimarın izni olmadan eseri olan yapıya müdahale edilmemesi ve mimarının mutlak onayının aranması gerektiğinin altını çizerek, yargının Atakule kararı bu açıdan çok değerlidir, meslektaşımız Ragıp Buluç’un kararlı mücadelesinin yanındayız" dedi:

"Atakule’nin yanındaki çarşı yapısının yıkılması ve yerine yeni bir yapı yapılması kabul edilemez bir durumdur. Eserin sahibi olan mimar yapının özgünlüğünü bozacağı için bunu istemediğini izin vermeyeceğini defalarca kez ifade etmiş ve yargı yoluna başvurmuştu. Yargının iptal kararı ile mimarından izin almadan böyle bir yıkım yapılmasının ve yerine yeni bir yapı yapılmasının yasaya aykırı olduğu bir kez daha yargı tarafından ifade edilmiştir. Bu karar tüm mimarların telif hakkı konusunda önemli ve örnek bir karardır. ’Hukuksuz bir şekilde inşa edilen ve inşaatı tamamlanan Atakule’nin yeni çarşısı hukuksuzdur. İlgili idarelerin gerekli işlemleri yapmasını bekliyoruz."