Mardin Valiliği’nin, Dargeçit’teki bir mağarada bulunan insan kemiklere ilişkin yaptığı açıklamada ihbarda bulunmasına rağmen o bölgede “tarihi eser aramak” ile itham ettiği İrfan Yakut, “Tarihi eser değil, babamı arıyorum” diyerek yanıt verdi.

Mardin Valiliği, Dargeçit ilçesine bağlı kırsal Akyol (Derêca) Mahallesine bağlı Libka Kanîya mezrasında bulunan kemiklere ilişkin yazılı açıklama yaptı. Mağarada yapılan incelemede insana ait olabileceği değerlendirilen 35 ila 40 civarı kafatası ve insan kemiği bulunduğu belirtilen Valilik açıklamasında kemiklerin tarihi dönemlere ait olabileceği gerekçesiyle İl Kültür Turizm Müdürlüğü’nün bilgilendirildiği kaydedildi.

Valiliğin açıklaması şöyle: "Dargeçit İlçemizde İrfan Yakut isimli vatandaşımız; 29 Mayıs 2020 tarihinde İlçemiz Akyol Gülbiş Kırsal Mahallesi'ne tarihi eser aramak amacıyla gittiği ve arama esnasında girdiği bir mağarada insana ait olabileceği değerlendirilen kafatası ve kemik parçaları bularak, 29 Mayıs 2020 tarihinde Dargeçit Cumhuriyet Savcılığı'na müracaat etmiş, bunun üzerine başlatılan soruşturma üzerine 30.05.2020 tarihinde sözkonusu alanda keşif yapılmıştır. Yapılan keşif çalışmalarında, mağaranın eski dönemlere ait izler ve yapılar barındırdığı görülmüş, mağarada bulunan 35-40 civarı kafatası ve insan kemiğinin tarihi dönemlere ait olabileceği değerlendirilerek konuyla ilgili İl Kültür Turizm Müdürlüğü bilgilendirilmiş ve Cumhuriyet Savcılığı tarafından konuyla ilgili soruşturma devam ettirilmektedir."

Valilik açıklamasında mağaradaki kemikleri bulup ihbarda bulunan İrfan Yakut'un bölgede "tarihi eser aramak" amacıyla bulunduğunu ileri sürüldü.

YAKUT'TAN YANIT: TARİHİ ESER DEĞİL, BABAMI ARIYORUM 

Kendisine yönelik bu suçlamaya Yakut’tan tepki geldi. Verdiği dilekçesinde tarihi eser aramak amacıyla orada olduğu yönünde tek bir ibaresinin olmadığını dile söyleyen Yakut, Valiliğin kendisi hakkındaki iddiasının yaşananları itibarsızlaştırmaya yönelik olduğunu ifade etti.
 
Yakut, "Yıllardan bu yana Dargeçit'te yaşıyorum. Bugüne kadar bir an olsun define ya da tarihi eser aramak için gezmedim. Kendi mesleğimi yapıyorum. 1993 yılında babam Yahya Yakut gözaltına alındı ve kaybettirildi. Ben babamın akıbetini ve faillerini soruyorum. Tarihi eser değil, babamı arıyorum. Olayın yaşandığı yer yıllar önce boşaltılan köyüm. Kendi köyümde yaşanan olay için bunları söylemelerini kabul etmiyorum. Bana babamın akıbetine ve faillerine dair sorduğum soruların cevabını vermelerini bekliyorum. Ama iftira ile karşılaşıyorum. Bunu kabul etmeyeceğiz. Biz bir an önce soruşturmanın tamamlanmasını ve kemiklerin kimliklendirilmesini, hangi döneme ait olduklarının ortaya çıkarılmasını bekliyoruz" dedi. 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı