Madımak katliamını anma etkinliğini organize eden tertip komitesi üyeleri hakkında, Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na aykırı hareket etmekten yasal işlem başlatıldı.

Sivas'ta 1993 yılında meydana gelen ve 35 kişinin öldüğü Madımak olaylarında hayatını kaybedenler, olayın 18. yıl dönümü olan 2 Temmuz günü anıldı. Alevi kurumlar, bazı siyasi partiler ve sendikaların içinde yer aldığı Sivas Demokrasi Platformu tarafından organize edilen anma etkinliğinin, kamulaştırıldıktan sonra Bilim ve Kültür Merkezi olarak düzenlenen eski Madımak Oteli önünde yapılması nedeniyle yasal işlem başlatıldığı öğrenildi. Yasal işlemin 2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu kapsamında etkinliğin kamuya ait bir bina önünde ve Valilik tarafından yasaklanan bir alanda yapılması gösterildi.

Yasal işlem kapsamında Sivas Demokrasi Platformu tertip komitesinde görev alan 7 isim ifade vermek üzere emniyete çağrıldı. İfade alma işleminin bugün sona ermesi bekleniyor. Emniyet, daha sonra ifadesi alınan Sivas Demokrasi Platformu Başkanı Hidayet Yıldırım ile tertip komitesi üyeleri Cahit Albayrak, Niyazi Erden, İbrahim Erdoğan, Muzaffer Deniz, Cevat Aktaş ve Hüseyin Erol hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunacak. Tertip komitesi üyelerinin bir yıl altı aydan üç yıla kadar hapis ve 15 bin liradan 30 bin liraya kadar ağır para cezasıyla yargılanmaları bekleniyor.

OLAY ŞU ŞEKİLDE GELİŞTİ

Önceden eski Madımak Oteli önünde anma etkinliği yapılamayacağı Valilik tarafından açıklanmasına rağmen, Sivas Demokrasi Platformu tarafından programın yasak bölgede yapılacağı duyuruldu. 2 Temmuz günü de Ethembey Parkı civarında toplanan grup, yürüyerek etkinlik için resmi kurumlarca gösterilen Mevlana miting alanına geldi. Polis burada grubu, daha ileri gitmemeleri konusunda uyardı. Ancak uyarıları dikkate almayan gruba müdahale edilmedi. Yürüyüşünü sürdüren grup daha sonra eski Madımak Oteli önüne kadar ulaştı. Burada etkinliği organize edenler birer konuşma yaptı. Güvenlik güçleri, bilim ve kültür merkezine dönüştürülen eski Madımak Oteli önünde geniş güvenlik önlemi aldı. Polis, burada yaşanan kısa arbedede sıktığı biber gazının dışında gruba müdahale etmedi.

KANUN NE DİYOR?

Toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkının kullanılmasında uygulanacak şekil, şart ve usulleri belirleyen Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu, bölge valisi, vali veya kaymakama, bazı hallerde toplantıyı yasaklama yetkisi veriyor.

Bu haller, 'Bölge valisi, vali veya kaymakam, milli güvenlik, kamu düzeni, suç işlenmesinin önlenmesi, genel sağlığın ve genel ahlakın veya başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması amacıyla belirli bir toplantıyı bir ayı aşmamak üzere erteleyebilir veya suç işleneceğine dair açık ve yakın tehlike mevcut olması halinde yasaklayabilir' şeklinde anlatılıyor.

Genel yollar ile parklarda, mabetler, kamu hizmeti görülen bina ve tesisler ile bunların eklentileri ve Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne 1 kilometre uzaklıktaki alan içinde toplantı yapılmasını yasaklayan kanun, yasağa aykırı hareket edenler açısından da bazı yaptırımlar getiriyor.

Kanunun 28. Maddesi uyarınca kanuna aykırı toplantı veya gösteri yürüyüşleri düzenleyen veya yönetenlerle bunların hareketlerine katılanlar, fiil daha ağır bir cezayı gerektiren ayrı bir suç teşkil etmediği takdirde bir yıl altı aydan üç yıla kadar hapis cezası öngörülüyor. Ayrıca güvenlik kuvvetlerine, görevlerini yaptıkları sırada cebir ve şiddet veya tehdit veya nüfuz ve müessir kuvvet sarf etmek suretiyle mani olanlar hakkında da, fiilleri daha ağır bir cezayı gerektirmediği takdirde, iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası hükmolunuyor.

SONDAKİKA.COM