Dersim Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu, köylülerin doğa talanına direndiği Rize Fındıklı'yı ziyaret etti. Fındıklı Belediye Başkanı Ercüment Şahin Çervatoğlu’yla bir araya gelen Maçoğlu, Fındıklı programı kapsamında "halkçı belediyecilik", "üretim ve kooperatifçilik" üzerine sohbetler gerçekleştirdi.

Fındıklı Belediyesi tarafından düzenlenen Nazım Hikmet, Orhan Kemal ve Ahmed Arif anma etkinliğine de katılan Dersim Belediye Başkanı Maçoğlu, burada Nazım Hikmet’in “Açlık Ordusu Yürüyor” şiirini okudu.

Fındıklı ziyaretine ilişkin Duvar’a konuşan Maçoğlu, Fındıklı Belediye Başkanı Ercüment Şahin Çervatoğlu’nun daha önce Dersim’i ziyaret ettiğini belirterek “Biraz da iadeyi ziyaret gibi oldu. Bir de burada iki kooperatifin birlikte çalışabilmesi için bir görüşme yapılacak. Aynı zamanda doğal üretim gibi bu coğrafyada neler yapılabilir üzerinden bir çalışma ve tartışma yürüteceğiz” dedi.

ORTAKLAŞMA KÜLTÜRÜ: TARIM ÜRÜNLERİNİN KARŞILIKLI AKTARIMI

Fındıklı’da başlayan meci (imece) kültürü ile ortaklaşma sağlamayı hedeflediklerini belirten Maçoğlu şöyle devam etti: “Burada fındık ve çay üzerinden, Ovacık’ta da nohut, fasulye, bal ve benzeri ürünlerin karşılıklı aktarımı üzerinden bir görüşme yapıyoruz. Esasen mesele şu; Türkiye’de tarım ürünlerinin ve tarım üretiminin bu kadar yok sayıldığı bir dönemde, gümrük vergilerinin kaldırılarak aldıkları ürünlerle buradaki üreticinin yok edildiği bu tarihte bizler küçük alanlarda, ilçelerde, illerde birlikte iş yapabilmeyi, üretimi nasıl geliştirebileceğimize dair karşılıklı bir tartışma yürütüyoruz. Ülkenin onlarca büyük ovası var. Patatesi, buğdayı ve benzeri birçok şeyi ithal ediyoruz, dışarıdan alıyoruz. Milyonlarca lira, bu ülkede üreticinin ürettiği o değer buranın dışına çıkıyor. Bizim esas olarak yapmak istediğimiz şey; doğayı korumak, toprağı korumak, suyu korumak... Sonrasında da onun üzerinde ürettiklerimizle insanların sağlıklı gıda hakkını korumak. Burada da özellikle çay ve fındık üzerinden öğrenmek istediğimiz için, karşılıklı neler yapabileceğimizi tartışmak istediğimiz için buradayız.”

'BUNLAR KARADENİZ’E GÜZELLİK OLARAK BAKMAZ, ORADAN NE ELDE EDECEKLERİNE BAKAR'

Dersim’de ve Karadeniz’de devam eden doğa talan projelerine de değinen Fatih Mehmet Maçoğlu özetle şunları söyledi: “Doğaya dair nerede bir rant ve talan varsa aslında tüm insanlığın buna dair bir sözü olması lazım. Bu söz ancak bir dayanışma üzerinden olabilir; ama esas yaşadığınız alana dair, bütün halkın herkesin, o doğayı koruma adına o bölgeyi koruma adına bir mücadele yöntemini geliştirmesi lazım. Mesela, burada Artvin’de Cerattepe’de, bugün İkizdere’de… Ve Dersim’de baraj ve HES projesi vardı, birçok alanda da bizim kazanımlarımızla sonuçlandı. Ama biz biliyoruz, kapitalizm doğayı bu şekilde gördükçe; kendisine biat etmeyen, kendisine çalışmayan bu doğayı böyle gördükçe ona saldıracaktır. Yani biliyorsunuz, kapitalist anlayış gölgesinden faydalanmadığı ağacı bile kesiyor ya da yok ediyor. Şimdi böyle olunca, Fındıklı’ya, Karadeniz’e bakıyoruz. Doğası bu kadar güzel olan bir yerde bunlar rahatsız oluyor. Bunlar buraya güzellik olarak bakmaz, orada ne elde edeceğine dair bakar. Dünyada böyle bir sistemle hiçbir doğa parçası rahat değildir. Bu sistemin değişmesi lazım. Bizim tüm insanlığa çağrımız net, sosyalist bir anlayış gelmedikçe hepimiz tehlikedeyiz, hepimiz saldırıya uğrayacağız; ama bu saldırıya karşı hepimiz birleşeceğiz ve bunların bu anlayışını püskürteceğiz.,

‘KİMSENİN MEMLEKETİ ÖZEL MÜLK DEĞİL, BÜTÜN DÜNYA BİZE AİT’

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’e Rize’de yapılan provokasyon sonrası Rize Fındıklı’ya gelirken tedirgin olup olmadığı sorusuna yanıt veren Maçoğlu “Hiçbir zaman hiçbir şekilde tedirgin olmadım. Biz bütün dünyanın bize ait olduğunu düşünüyoruz, yoksullara, ezilenlere ve bütün halklara ait olduğunu düşünüyoruz. Kimsenin memleketi yok, öyle özel mülkçü yanımız yok. Bütün toprak parçaları, üzerinde yaşayanlarındır. Bütün toprak parçaları üzerinde yaşayanların da söz sahibi olduğu; ama dostların da gelip, orada bulaşabileceği, dayanılabildiği bir yer olarak görüyoruz” dedi.

‘YERİNDE YÖNETİRSEK BİRLEŞME MÜMKÜN’

“Çay üreticilerinin eylemlerini sosyal medya üzerinden takip ediyorum. Kapitalizm 'böl, parçala, yönet' yapıyor. Ya inançlar üzerinden ya halklar üzerinden ya da sınıflar üzerinden” diyen Maçoğlu şy mesajla tamamladı sözlerini:

“Biz bunların hepsinin ortadan kalkacağı dünyayı yaratana kadar mücadele edeceğiz. Yerel yönetimlerin bu konudaki önemi ise yerinde yönetmektir. Yerinde yönetebildiğiniz sürece birleşebilme ihtimaliniz yükseliyor. Yani sizi biat ettirmeye çalışan anlayışlara karşı, dünyada sömürünün, yani burjuva demokrasisinin bile gelişmediği bu ülkelerde sömürünün daha da derinleştiğiniz hepimiz biliyoruz. Tek kurtuluş, tek çıkar sosyalizm...”