Özyönetim ilanları ile buna karşı süren sokağa çıkma yasakları ve ablukalar, uluslararası kamuoyunun da gündeminde.

Fırat Haber Ajansı’nın haberine göre; İtalya’nın Livorno kentinde bu konuyu ele alan bir basın toplantısı yapıldı.

Toscana Kürt Kültür Derneği ve Mezza Luna Kurdistan İtalia Onlus ‘un organizesiyle Livorno belediyesinde gerçekleştirilen toplantıya, Livorno belediye başkan yardımcısı Stella Sorgent, Demokrat Parti ile meclis üyesi belediye başkanlığı sekreteryası ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri de hazır bulundu.

Toplantıyı Toscana’nın yaygın basın kuruluşlarından biri olan İl Tirreno ile Labasione gazetesi de izledi.

Basın toplantısının yapıldığı Livorno belediyesinde, özyönetim talebinin dillendirildiği yerlere yönelik baskı ve şiddete dikkat çeken fotoğraflar sergilendi.

Toplantıda ilk konuşmayı yapan Heyva Sora Kürdistan İtalya (MLRK ) başkanı Alican Yıldız AKP’nin 7 Haziran seçimlerinden sonra bir soykırım planını devreye koyduğunu ve bunu tüm dünyanın gözleri önünde yaptığını savundu.

Toscana Kürt kültür derneği başkanı Erdal Karabey ise Sur, Cizre, Silopi ve Nusaybin başta olmak üzere 11 ilçedeki devlet şiddetine dikkati çekti.

Karabey, Avrupalı devletlerin bu şiddete seyirci kalmasını eleştirdi ve Toscana bölgesinde bulunan belediyelerin en kısa zamanda (Pisa, Empoli, Pontedera, Firenze, Livorno) öz yönetim ilanlarının sahiplenildiği ve devlet şiddetinin sürdüğü kentlere heyet göndermesi gerektiğini belirtti.

Livorno belediye başkan yardımcısı Stella Sorgente de Karabey’in bu çağrısına karşılık belediye meclisinin önümüzdeki günlerde yapacakları ilk toplantıda bu konuyu gündeme alacaklarını söyledi.

Bölgedeki durumu yakından takip ettiklerini belirten Sorgente, Heyva Sor çalışmayı sürdüreceklerini ve hızlandıracaklarını ifade etti.

Toplantıda söz alan STÖ üyesi Fabiana Cioni ise Kürtlerin öz yönetim direnişinin zaferle sonuçlanacağına inandığını ifade etti. Cioni “Kobane’deki gibi Cizre, Nusaybin ve Silopi’de zaferler sonuçlanacaktır” dedi.