Lise Anarşist Faaliyet, zorunlu askerliğe ve militarizme karşı Galatasaray Lisesi önünde basın açıklaması yaptı. Açıklamanın ardından Taksim Meydanı'na yürüyen gençlere çok sayıda kişinin alkışlarla destek verdiği görüldü. Eyleme geçtiğimiz günlerde vicdani reddini açıklayan sanatçı Nur Sürer de destek verdi.

 

Eylemde, "Reddet, diren, hayır de, askere gitme", "Liseliler sokakta, vicdanları ayakta", "Askere gitme, kardeş kanı dökme", "Herkes bebek doğar" sloganları atıldı.

 

Zorunlu askerliğe tepki gösteren gençlerden 5'i vicdani reddini açıkladı. Vicdani retçilerin sayısı 149'a, liseli vicdani retçilerin sayısı 9'a yükseldi.

 

LAF adına açıklama yapan İlyada Erciş, vicdani red hakkıyla ilgili tartışmalara dikkat çekti, adaletsizliklerin sebebi olarak devleti işaret etti, "Bu yüzdendir ki vicdani red, savaşları ve adaletsizlikleri oluşturan devletlerden hiçbir zaman talep edilemez" dedi.

 

'İTAAT ETMEYEN HAİN DİYE ÖĞRETİLDİ'

 

Erciş, okullardaki baskıcı uygulamalara dikkat çekti: "Okullarda; tek tip kıyafetle, nizami sıralarla disipline etmeye çalışarak, marşlarla ve Milli Güvenlik dersleriyle Türk olmanın yüceliğini, özellikle de öldürmenin meşruluğunu kafamıza kazıyarak bizleri itaatkar bireylere dönüştürmeye çalışıyorlar. Yıllardır ders kitaplarında devlete itaat etmeyen halkların isyanları bizlere ihanet olarak öğretildi" diye konuştu.

 

'DİLSİZ, KAYBOLMUŞ YAŞAMLAR...'

 

Bölgede devam eden çatışmalara dikkat çeken Erciş, "Yıllardır süren savaş, kardeşlerimize sıkılan kurşunlar, gözü yaşlı analar, boşaltılan topraklar, dilsiz, savunmasız, kaybolmuş yaşamlar demek" şeklinde konuştu. Tutuklu vicdani retçi Muhammed Serdar Delice'nin "Kendimize hayali düşmanlar yarattık. Kürt kardeşlerimizi hedef aldık. Yıllarca bir takım yalanlarla kandırdık gençliğimizi" şeklindeki vicdani red beyanını hatırlatan Erciş, Delice'nin bir an önce serbest bırakılmasını istedi. Gençler, basın kuruluşlarına yönelik baskıları kınadı.

 

5 LİSELİ VİCDANİ REDDİNİ AÇIKLADI

 

Açıklamanın ardından 5 genç vicdani reddini açıkladı. Reddini mail yoluyla ulaştıran Cem Turgut, şunları kaydetti: "Doğduğum günden beri bir şeylerin ters gittiğinin farkındayım. Tek tip kıyafetler giyerek gittiğim o hapishanede bizim gibi olmayanların kötü olduğunu ve ölmeleri gerektiğini öğrenmek yerine oyunlar oynamak isterdim. Birkaç yıl sonra daha kötüsü olan kışlaya gelmemi ve bizden olmayanları acımadan, sorgulamadan öldürmemi isteyecekler benden. Vicdanım buna el vermiyor!"

 

'DEVLET İÇİN ÖLDÜRELİM İSTİYORLAR'

 

Okan Şahin, şöyle konuştu: "Her gün gitmek zorunda olduğum okulda; öğretmenlerin otoritesiyle, disiplin yönetmelikleriyle beni bu devlete itaat edecek, yeri geldiğinde bu devlet için öldürecek ve ölecek bir birey haline getirmek istiyorlar. Özgürlük mücadelesi veren Kürt kardeşlerimi öldürmeyi reddediyorum, vicdani reddimi açıklıyorum."

 

'PARASI OLMAYAN ÖLÜME GÖNDERİLİYOR'

 

Bedelli askerlik yasasına tepki gösteren Oğul Akdoğan, "Parası olan zenginler bedelli ile askere gitmezken, bizim gibi parası olmayanlar, yoksullar, ezilenler ölüme gönderiliyor. Bu yüzden ne bedelli olacağım ne de bedel ödeyeceğim" dedi. Akdoğan, vicdani red açıklamasını şöyle sürdürdü: "Devlet beni askere göndermeye, kardeşlerimi öldürtmeye çalışıyor. Ve ben reddediyorum. İster orduda, ister okulda, ister başka bir yerde olsun; her yerde aynı köleleştirme politikasını izleyen devletin her türlü tahakkümünü reddediyorum."

 

17 yaşındaki Abdülmelik Yalçın, tutuklu vicdani retçi Muhammed Serdar Delice için vicdani reddini açıkladı: "Cezaevi sürecinde hakaretlere, dayaklara ve işkenceye maruz kalıyor. Delice reddini açıklarken söylediği gibi, ben de ölmeyi ve öldürmeyi reddediyorum."

 

'NE İMANIM NE VİCDANİM KALDIRIR'

 

Bir Müslüman olarak savaşçıl kimliği İslamiyet ile bağdaştıramadığını söyleyen Yusuf Akşeker ise, "Bunu ne imanım ne de vicdanım kaldırır. Gelgelelim 30 senedir bu ülkede insanlar birbirini kırmakta. Şahsen bu kirli savaşta vefat edenleri ne kahraman ne de şehit olarak görüyorum. Annelerin üzülmemesinden yanayım" dedi.

 

Akşeker, sözlerini şöyle sonlandırdı: "İnsana yakışmayacak şekilde muamele görmeyi ve etmeyi, askeri otorite altında ıslah edilmeyi, 318. maddeyi ve beni asker yapmaya çalışan tüm yasa ve tüzükleri TC ordusunda herhangi bir amaçla da olsa bulunmayı bir Müslüman olarak vicdanen reddediyorum!" (ETHA)