Siirt'te Alkumru baraj kapaklarının açılmasıyla 6 kişinin hayatını kaybettiği HES şirketi Limak'ın Siirt’te 14 bin metrekarelik alan üzerinde yaptığı 80 derslik imam hatip lisesi ve eğitim kompleksi, kaçak olduğu gerekçesiyle belediye tarafından mühürlendi.

Limak Şirketi AKP’nin gözde şirketlerinden birisi. Alkumru barajında yaşanan facianın sorumlusu da olan şirketin ismi daha öncede baraj, HES ve inşaatlardaki ölümlü kazalarla gündeme gelmişti.

Erdoğan’ın Mart 2013’te Siirt ziyaretinde verdiği talimatla yapılan 80 derslik imam hatip lisesi kaçak olduğu gerekçesiyle belediye imar müdürlüğü ve zabıta müdürlüğünün ortak çalışması sonucunda mühürlendi.

Siirt Belediye Eşbaşkan yardımcısı Şakir Demir, okulun kaçak yapı olduğu gerekçesiyle mühürlediklerini söyledi. Şimdiye kadar Siirt belediyesine ruhsat için herhangi bir başvuru yapılmadığını belirten Demir, “Fiili olarak inşaat aşamasında mülkiyeti daha hazineye geçmeden vakıflardayken başlanmış. Devletin gücünden kendi inisiyatifine dayanarak yapılmış bir inşaat. Limak gibi insan kanı üzerinde ticaret yapan, insan hayatını önem vermeyen bir şirketin izinsiz ve ruhsatsız kaçak yapı yapmasına izin vermeyiz. Şimdilik oraya mühürledik ve kaçak yapı yapan kişiler hakkında suç duyurusunda bulunacağız” dedi.

Limak Holding tarafından yapımı hızla devam eden imam hatip lisesi ve eğitim kompleksinin 2014-2015 eğitim-öğretim yılında hizmete girmesi bekleniyordu. 33 milyon lira tutarında olan merkezin inşaatına Erdoğan’ın Siirt ziyaretinde verdiği talimatla başlandı.

LİMAK'IN İŞ CİNAYETLERİ!



Alkumru Barajı’nın yapımı sırasında 18 Eylül 2010’da gece vardiyasında yaşanan patlamada bir işçi yaşamını yitirmiş, 1’i ağır, 3 işçi de yaralanmıştı.

Gece vardiyasında barajın temelinde beton dökme çalışmaları yürütülürken, betonun boşaltıldığı göbeğin patlaması sonucu da 4 işçi beton ve kalıp yığının içine sıkışmıştı. 8 Şubat 2010’da ise, baraj havuzunda kalıp işi yapan iki işçi, 10 metre yükseklikten düşerek ağır yaralanmıştı.

Alkumru Barajı’nda bugüne kadar 7 farklı kazada üç işçi yaşamını yitirirken, 19’dan fazla işçi yaralandı. Yine 2011’de baraj kapaklarının açılması ile aynı aileden 3 kişi yaşamını yitirmişti.

En son da 24 Ağustos Pazar günü baraj kapaklarının habersiz bir şekilde açılması sonucu 6 kişi yaşamını yitirmiş, 10 kişi de yaralanmıştı. (ANF)