Diyarbakır'ın Lice İlçesi Kayacık Köyü'nde barış ve müzakere sürecine uygun olmadığı için Kayacık karakoluna ek binalar yapılmasını protesto etmek isteyen halkın üzerine askerler tarafından ateş açıldı.

Yeni yapılan karakol inşaatına karşı gösteri yapan köylüler bugün karakola yürüdü. Karakolun yakınındaki işçilerin kaldığı 3 çadırı ateşe veren halk daha sonra karakola yöneldi. Burada jandarma tarafından müdahale edildi. Olayda 1 kişinin hayatını kaybettiği iddia ediliyor.

BDP Lice ilçe başkanı Jandarma birliklerinin gösteri yapan köylülere ateş açtığını ve 3'ü ağır olmak üzere 7 kişinin yaralandığını, yaralılardan birinin durumunun çok ağır olduğunu söylerken, jandarma kaynakları ise "karakol şantiyesine girmek isteyen köylülere" gaz bombası ile müdahale edildiği ve havaya ateş açıldığını, bu esnada arbede yaşandığını iddia etti.

Lice Devlet Hastanesi’nde görevli İsmail Işık’tan alınan bilgiye göreyse, Lice’de jandarmanın ateş açması sonucu Medeni Yıldırım adlı kişi hayatını kaybederken, biri ağır olmak üzere 7 kişi de yaralandı. Altı yaralı Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne sevk edildi.

Bu arada BDP İstanbul milletvekili Sebahat Tuncel Twitter hesabından, BDP Eş Genel Başkanı Gültan Kışanak'ın da aralarında bulunduğu bir parti heyetinin Lice'ye gittiğini duyurdu. Tuncel, DTK eş Başkanı Aysel Tuğluk'un da Lice'ye gidenler arasında bulunduğunu belirtti.

Askerlerin açtığı ateşe rağmen bölgeden ayrılmayan halk askerlere taşlarla yeniden karşılık verdi. Olayların büyümesi ardından, İl Jandarma Alay Komutanlığı ile Lice Alay Komutanlığı'ndan bölgeye zırhlı araç ve asker takviyesi yapılırken, bölgeye özel harekat timlerinin de gönderildiği bildirildi.

Yaralanlardan beş kişinin isimleri ise şöyle: Salih Bedirhan, Ramazan Çakır, Veysi Özmen, Mehdi Aslan ve 16 yaşındaki Ronida Pervane.

Bölgede gerginliğin halen sürdüğü öğrenilirken, yaralıların hastaneye getirilmesinin duyulması ardından halk hastaneye akın etti.

LİCE KAYMAKAMI: ASKER HAVAYA ATEŞ AÇTI

Diyarbakır Lice Kaymakamı Özer Özbek, Radikal'e şöyle konuştu: "Sabah silahlı kişilerin protestocu grup arasında olacağı istihbaratı alındı. Kalekolu (TOKİ'nin yeniden inşa ettiği ve 'kalekol' adını verdiği karakol) basıp işçilerin çadırını yaktılar Özel harekat havaya ateş açtı. Asla bir hedef alma durumu yok. Temennimiz sağduyunun hakim olması" dedi.

Kaymakam Özbek, şunları söyledi:

"Kalekollardan biri bu sabah yaklaşık 250 kişi biraraya gelerek yeni kalekol inşaat için protesto gösterisi yapıyor. Akabinde bizim orada bulunan işçilerin ikamet ettiği çadırlara ve yaşam alanlarına molotoflarla saldırılıyor. O arada orası yanıyor. İşçiler kaçıyor. Arkasından bu vatandaşlar 250 kişilik BDP 'li grup karakola girmek üzere saldırıya geçiyor. Karakolun bahçesine giriyor. Bahçeye girince de bölük komutanı emrindeki takviye özel harekat timleri tarafından havaya ateş ediliyor. Arkasından da gaz kullanılarak grup dağıtılıyor ve alana hakim olunuyor. Bunun dışında bize şu ana kadar ulaşan bir şey yok. Şimdi hastaneye giremiyoruz, teyit etmeye çalışıyoruz. Sadece havaya ateşe açıldı. Bizim bu sabah aldığımız istihbarattan gelen bilgi, 250 kişilik grup arasında silahlı kişilerin de olduğu yönünde. Şahıslara yönelik bir tarama, hedef alma, namlu çevirme ve ateş etme asla olmadı. Olayı anlamak üzere emniyet ve jandarmadan olay yeri inceleme talep ettik. Bunlar geldikten sonra balistik inceleme olur. Yaralı varsa gaz mı, taş mı olduğu tespit edilir. Şu anda doktorlarımız müdahale ettiği için hangi tür yaralanma olduğu hakkında bir bilgimiz yok. İstihbarat bize dün akşam geldi. 250 Kişinin kalekol inşaatını protesto edeceği. Bu sabah grubun içerisinde silahlı kişilerin olacağı bilgisi geldi. Şimdilik tek temennimiz sağduyunun hakim olması"

(Radikal / ANF)