Diyarbakır'ın Lice ilçesinde haftalardır karakol yapımlarına karşı direnişte olan eylemcilere karşı devlet güçleri bir kez daha müdahalede bulundu. Gerçek mermi ve gaz bombalarının kullanıldığı iddia edilen müdahalede bir kişi kolundan yaralandı.

ANF'nin haberine göre; Lice ilçesi Fis Ovası'ndaki karayolunda sabah saatlerinde eylem yapmaya başlayan göstericilere, çok sayıda askerin gaz bombaları ile saldırıda bulunduğu bildirildi. Ayrıca müdahalede gerçek mermi kullanıldığı da iddia edildi.

Eylemciler,askerlerin müdahalesine havai fişek, ses bombası ve Molotof kokteylleri ile karşılık verdi. Askerlerin saldırısında bir eylemci sağ kolundan yaralandı. Eylemcinin isabet eden kurşun nedeniyle yaralandığı öne sürüldü.

Bölgeye sevk edilen özel harekat timlerinin konumlandıkları noktadan atış açılması sırasında silah sesinin gelmediği belirtilirken, eylemciler özel harekat timlerinin susturucu silah kullandıkları kaydetti.  Eylemcilerin karşılık vermesi üzerine askerlerin, Kocaköy yol ayrımına çekildiği belirtildi.  Karayolundaki eylem öğle saatlerine doğru da sürüyordu.

BİR HAFTADA 3 ÖLÜ, 200 GÖZALTI

Lice'deki protestolar çerçevesinde 24 Mayıs'tan bu yana yol kapama eylemleri yapılıyor. 7 Haziran'da devlet güçlerinin düzenlediği saldırıda, 24 ve 50 yaşlarında iki kişi hayatını kaybetti. İnsan hakları savunucuları, askerlerin kasıtlı olarak ateş açtığını rapor etti.

7 Haziran'dan bu yana Lice protestoları sırasında toplam 3 kişi hayatını kaybetti. 80 yaşındaki bir kişi 9 Haziran günü Siirt’te bir müdahale sırasında gazdan etkilenerek hayatını kaybetmişti.  Asker ve polis saldırılarında 20 dolayında kişi de yaralandı.

Ayrıca 7-14 Haziran arasındaki bir haftalık sürede, 200 civarında kişi de gözaltına alındı. Bunlar arasında çok sayıda çocuk bulunuyor. 13 Haziran günü Dersim'deki Lice protestosunda 15 kişi, 14 Haziran'da Hakkari'deki ev baskınlarında biri çocuk 4 kişi ve aynı gün Ankara'daki ev baskınlarında 3 Kürt öğrencinin gözaltına alınmasıyla birlikte, bir haftada en az 198 kişi polis tarafından gözaltına alındı. Bunlardan 8'i çocuk en az 19 kişi tutuklanarak cezaevine gönderildi.