Dünyanın dikkati koronavirüs gündemine doğru odaklandığı bir dönemde Libya’daki gerilim ise birkaç aydır yoğunluğunu artırdı.

Rusya destekli General Halife Hafter güçlerinin Türk hedeflerine karşı "görülmedik şiddette" hava saldırıları başlatma açıklaması ardından Türkiye’den “Meşru hedef sayarız” karşılığı geldi.

Bloomberg haber ajansı, Libya'da Rusya tarafından desteklenen General Halife Hafter güçlerinin ülkedeki Türk hedeflerine karşı "görülmedik şiddette" hava saldırıları başlatma tehdidinde bulunduğunu duyurdu.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, Hafter güçlerinden gelen açıklamaya yanıt verdi.

Aksoy, açıklamanın, Libya’nın doğusunda dış destekle yeni savaş uçakları konuşlandırılmasından sonra yapılmasının dikkat çekici olduğunu belirtti.

“Hafter’e bağlı unsurların son dönemde sahada yaşadığı kayıpların hezeyanının bir yansıması olan bu açıklamanın, darbeci Hafter’in ve destekçilerinin Libya’daki ihtilafı tırmandırma niyetinde olduklarının en açık göstergesi olduğunu” söyleyen Aksoy, "Bu vesileyle Libya’daki Türk çıkarlarının hedef alınması halinde bunun çok ağır sonuçları olacağını ve darbeci Hafter unsurlarını meşru hedef telakki edeceğimizi bir kez daha hatırlatıyoruz" ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da, konu hakkında, "Temsilciliklerimiz ile çıkarlarımızın hedef alınması halinde, Hafter unsurlarını meşru hedef olarak telakki edeceğimiz bildiriyor ve her türlü saldırıya karşı en sert şekilde karşılık vereceğimizi vurguluyoruz" dedi.

LAVROV VE ÇAVUŞOĞLU GÖRÜŞTÜ

Öte yandan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Libya'da tırmanan gerilim üzerine bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Konuşmada, Libya'da ateşkes vurgusu yapıldı.

Görüşme hakkında açıklama yapan Rusya Dışişleri Bakanlığı, Lavrov ve Çavuşoğlu'nun Libya'daki krizin BM Güvenlik Konseyi kararıyla onaylanan Berlin Konferansı kararları temelinde çözülmesi amacıyla askeri faaliyetlerin derhal durdurulmasının ve Libyalı tüm tarafların mutlak katılımıyla BM himayesindeki siyasi sürecin yeniden başlatılmasının önemini vurguladığını kaydetti.

LİBYA’DA SON GELİŞMELER

Ulusal Mutabakat Hükümeti'nin İçişleri Bakanı Fethi Başağa, Bloomberg'e Rusya'nın, Suriye'deki bir hava üssünden Libya'nın doğusuna Sovyet döneminden kalma en az sekiz savaş uçağı gönderdiğini söylemişti.

Libya'da Türkiye'nin desteklediği Trablus merkezli Ulusal Mutabakat Hükümeti'ne (UMH) bağlı güçler, Ağustos 2014'ten bu yana General Halife Hafter'in liderliğindeki Tobruk merkezli Libya Ulusal Ordusu'nun elinde bulunan kritik öneme sahip Vatiyye Askeri Hava Üssü'nü ele geçirmişti.

Bölge kaynakları, operasyonda Türkiye’nin gönderdiği silahlı insansız hava araçlarının (SİHA) kullanıldığını belirtmişti.

Üs, Libya'nın Mitiga Havalimanı'ndan sonra en önemli hava üssü olarak gösteriliyor.

Libya’da Türkiye ve Katar gibi ülkeler UMH'yi desteklerken; Rusya, BAE, Mısır ve Suudi Arabistan'ın da Hafter'e destek verdiği biliniyor.

Kaynak: BBC Türkçe, Sputnik, AA, BirGün