Van’ın Edremit ilçesinde bir eve bu sabah saatlerinde özel harekat timleri tarafından düzenlenen baskında Valilik açıklamasına göre, “1’i polis 12’si  örgüt üyesi” 13 kişi yaşamını yitirdi. Valilik ‘çatışma’ dedi ama ölenlerin tamamının başlarından vurulmuş olması infaz şüphesini güçlendirdi.

Ender İmrek’in Evrensel’de yer alan haberine göre, HDP Van Milletvekili Lezgin Botan çok çarpıcı bilgiler verdi. Polisin içindeki bir kaynaktan aldıkları bilgiyi aktaran Botan, “Polis öldürme talimatı geldiğini söyledi” dedi.

Cenazelerin bazılarının yoğun biçimde koktuğunu söyleyen Botan, “Bu kış gününde sabah ölen biri bu kadar kokmaz. Başka yerde öldürülenler de buraya getirilmiş ve çatışmada öldükleri süsü verilmiş olabilir” dedi. Botan, polisin hiçbir anons yapmadan ateş açtığını, kendini dışarı atan 3 kişiyi de dakikalarca taradığını öğrendiklerini söyledi.

Telefonla ulaştığımız HDP Van Milletvekili Lezgin Botan çarpıcı bilgiler verdi. Olayın gerçekleştiği bölgede  bulunan evlerde yaşayanların,  saat 5.20’den itibaren silah seslerinin yükseldiğini ve evde bulunanlara hiçbir uyarı, anons yapılmadığını söylediğini belirten Botan, “Yakın mesafeden olayı izleyen görgü tanıkları 3 kişinin kendilerini evden can havliyle dışarı attığını, bu sırada çok yakın mesafedeki polislerin bu kişileri önce başlarından vurduğunu, daha sonra da dakikalarca yerdeki cenazelerini taradığını anlattılar” dedi.

SABAH ÖLEN BİRİNİN CENAZESİ BU KADAR KOKAR MI?

Morga getirilirken gördükleri cenazelere ilişkin de önemli bilgiler paylaşan Botan, “Hastane personeli, içeri alınan 3 cenazenin dayanılamayacak düzeyde koktuğunu söyledi. Yazın sıcağında bile cenazeler bu kadar kısa sürede kokmaz. Bu kış gününde bu soğukta sabah öldürülen biri öğle saatinde bu derecede kokamaz. Personel cenazelerin yanında maskeyle bile duramadıklarını söyledi. Bu kişilerin daha önce başka bir yerde öldürüldüğü ve cenazelerinin buraya getirilerek, bu çatışmada öldürüldükleri süsü verildiğini düşünüyoruz” dedi.

BAŞLARININ SAĞ TARAFINDAN VURULMUŞLAR

Hastanedeki personelden aldıkları bilgiye göre ölenlerin tamamının kafasının sağ tarafından vurulduğunu söyleyen Lezgin Botan, “Vücutlarında çok sayıda kurşun var. Ama başlarının sağ tarafında sıkılan kurşunlar infaz şüphesini güçlendiriyor” dedi.

GÖZALTI GİRİŞİMİ YOK

Olayın gelişim biçimine dair de konuşan Botan, “Valilik açıklamasında ‘teslim ol’ çağrısı yapıldığı söyleniyor. Ama en başından beri olaya tanık olanlar bize asla bir anons yapılmadığını söylüyor. Valilik bu insanların uzun süredir takip edildiğini söylüyor.

Peki neden bu insanlar gözaltına alınmadı bir şekilde. Hiçbir şekilde bir gözaltı girişimi yok. Polis oraya bu insanları öldürmeye gitmiş durumda. Bunların hepsi sivil giyimli insanlar. Valilik birçok silah ele geçirildiğini söylüyor. Nerede bu silahlar?” diye sordu.

POLİS SAVCI OLMADAN DELİL TOPLADI

Olay yeri incelemesinde de skandallar yaşandığını söyleyen Botan, “Olay yeri incelemesi yapan polislere savcıyla görüşmek istediğimizi söyledik. ‘Savcı şu anda burada değil’ dediler. Savcı olmadan nasıl olay yeri incelemesi yapılıp, deliller toplanır? Operasyonu gerçekleştiren polis, olay yeri incelemesini savcı olmadan yapıyor. Bunun delillerin karartılmasından başka bir anlamı yok” dedi.

POLİS KAYNAĞI: ÖLDÜRME TALİMATI GELDİ

Olayın yaşandığı evin hemen MİT binası yakınında olduğunu, Kaçakçılık Şube’nin de buranın yakınında olduğunu söyleyen Botan, “12 kişinin böyle bir yere gelip bu kadar hazırlıksız biçimde eylem yapacak olması da akla uygun değil. O ev konumu gereği kaçmalarına asla olanak veren bir yer değil. Çok rahatlıkla bu insanları yakalayabilirlerdi ama oraya öldürmeye gitmişler” dedi.

Botan çok önemli bir bilgiyi de gazetemizle paylaştı: “İsmini veremeyeceğim bir kaynaktan aldığımız bilgi şudur; Bir polis kendilerine gelen talimat üzerine evin kuşatıldığını söylüyor. ‘Neden sağ yakalamadınız’ diye sorulduğunda ise ‘öldürme talimatı geldi’ diyor. Valinin ‘takiptelerdi’ demesi de aslında bunun itirafı. Gözaltına almak için hiçbir girişim olmamış. Valiliğin anons çağrısını polis kaynağı da çevredeki aileler de yalanladı. Polis kaynağının verdiği bilgi ve halkın verdiği bilgiler örtüşüyor.”

Van’da otopsi koşulları varken, cenazelerin Ankara’dan gelen talimatla Malatya’ya gönderildiğini söyleyen Botan, “Bu da delillerin karartılmasına dönük bir girişimdir” dedi.