HDP Şırnak Milletvekili Leyla Birlik, 5 gündür yol kenarında bekletilen cenazeyi İşçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya sordu.

Cesedin kaldırılmasına izin verilmemesinin gerekçesini soran Brlik, "Cenazenin bekletildiği bölge halkın yaşam alanı olmasına rağmen, cenazeyi defnetmek isteyen yurttaşların cenazenin olduğu Güneyyçam köyüne 2-3 km uzaklıktaki bölgeye yaklaşmalarının güvenlik gerekçesiyle engellenmesinin nedeni nedir? İlgililerin ve bölge halkının cenazeyi almalarının engellenmesinin gerekçesi güvenlik sorunu ise ailenin gelip cenazeyi alması da sorun teşkil etmekte değil midir?" dedi.

Şırnak’ın Güneyçam (Nayvan) köyü yakınlarında 16 Ağustos günü çıkan çatışmada yaşamını yitirdiği belirtilen kimliği belirsiz bir kişinin cenazesi köye 2-3 km uzaklıkta yol kenarında süt sağmaya giden Berivanlar tarafından görülmüştü.  Cenazeyi askerlere haber veren berivanlar defnetmek için almak istemiş fakat asker ve korucular cenazenin yol kenarından kaldırılmasına güvenlik gerekçesiyle izin vermemişti.

5 gündür yol kenarında bekletilen cenazeyle ilgili Şırnak Valisi ve İl Jandarma Komutanlığı ile iletişime geçen HDP Milletvekili Leyla Birlik'e, yalnızca ailesinin gelip cenazeyi alabileceği bildirilmişti.

Birlik cenazenin defnedilmesine izin verilmemesini İçişleri Bakanı Soylu'ya sordu.

Birlik'in soruları şöyle:

1-Şırnak’ın Güneyçam köyünde 16 Ağustos günü çıkan çatışmada hayatını kaybeden bir kişiye ait cenazenin 5 gündür yol kenarında bekletildiği bilginiz dâhilinde midir? 

2-Bir cenazenin günlerce yol kenarında bekletilmesinin ve cenazenin kaldırılmasına izin verilmemesinin gerekçesi nedir?

3-5 gündür yol kenarında bekletilen cenazenin kaldırılmasının engellenmesi emri kim tarafından verilmiştir?

4-Cenaze adli tıpa kaldırılmadan, DNA testi yapılıp cenazenin kime ait olduğu tespit edilmeden ailenin kim olduğu nasıl tespit edilecektir? 

5-Cenazenin bekletildiği bölge halkın yaşam alanı olmasına rağmen, cenazeyi defnetmek isteyen yurttaşların cenazenin olduğu Güneyyçam köyüne 2-3 km uzaklıktaki bölgeye yaklaşmalarının güvenlik gerekçesiyle engellenmesinin nedeni nedir? İlgililerin ve bölge halkının cenazeyi almalarının engellenmesinin gerekçesi güvenlik sorunu ise ailenin gelip cenazeyi alması da sorun teşkil etmekte değil midir?

6-5 gündür yol kenarında bekletilen cenazenin dini ritüeller yerine getirilerek defnedilmesi için acilen bir girişiminiz olacak mıdır?

7-İslamiyet de dahil bütün din ve inançlar ölüye saygıyı temel alıp her koşulda dini ritüellerin yerine getirilmesini bir hak olarak kabul ederken, savaş hukukunun da en temel ilkesi olan “gömülme hakkı”nın gözardı edilerek bir ölünün defin işlemlerine izin vermeden günlerce yol kenarında bekletilmesi hangi mevzuata göre gerçekleştirilmiştir?