HDP Şırnak Milletveili Leyla Birlik, infaz edildikten sonra zırhlı aracın ardında sürüklenen Hacı Lokman Birlik'le ilgili İçişleri Bakanı Selami Altınok'un yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

Görüntünün kim tarafından çekildiğini soran Leyla Birlik "Görüntülerin sosyal medyada paylaşılarak Kürt halkını açıkça tahrik edilmesi yeni savaş konseptinizin bir parçası mıdır?" diye sordu.

Birlik'in Altınok'tan yanıtını istediği sorular şöyle:


*Kürt gençlerinin infaz edildikten sonra askerler ve polislerce sürüklenen görüntülerin yayınlanması, merkezi bir kararın sonucu mudur?

*Kolluk kuvvetlerinizin yaralı halde ele geçirilebilecek bir insanı infaz ettikten sonra bedenine işkence uygulaması aldığı eğitimin bir parçası mıdır?

*Kolluk kuvvetlerinin hukuku hiçe sayarak bir halka kin ve nefret ile yaklaşmasını nasıl izah ediyorsunuz?

*%98'i Müslüman olan bir ülkede kendini muhafazakâr olarak tanımlayan hükümetiniz döneminde ölüye işkence yapılmasını hangi dini saik ile açıklamaktasınız?

*Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin resmi ideolojisinin en bilinen mottolarından biri olan "En iyi Kürt ölü Kürt'tür" yaklaşımına bile rahmet okutacak hükümetiniz dönemindeki ölüye işkence uygulamalarını insani, vicdani ve ahlaki açıklaması nedir?

*İnfaz edilen Kürt gençlerinin araçlara bağlanarak sürüklendiği görüntülerin sosyal medyada paylaşılması neye hizmet etmektedir? Kamu düzeni adına bundan umulan yarar nedir?

*İnfaz edilen Hacı Lokman Birlik'in işkence görüntülerini twitter hesabımda, görüntüleri çeken kişilerin "Leyla Birlik gel de kayınını al" sözleriyle paylaşması Hacı Lokman Birlik'in akrabam olduğunun bilinciyle infaz edildiğinin açık kanıtı değilse nedir? Bu durumu nasıl izah edeceksiniz?

*İnfazı gerçekleştirerek cinayet işleyen, ölü bedene işkence uygulayan polislerinize görevden el çektirecek misiniz?

* “Terörle mücadele” adı altında sivil halkı hedef gözetmeksizin potansiyel suçlu olarak gören emrinizdeki kolluk güçlerinin rehabilite edilmesi hususunda herhangi bir çalışma yapmayı düşünüyor musunuz?

*Kolluk güçlerinin yasanın kendilerine tanıdığı hakların fersah fersah dışına çıkarak bu kadar pervasız, fütursuz ve paramiliter bir güç gibi davranması yeni savaş konseptinin bir parçası mıdır?(Demokrat Haber)