Ankara’da 1983 yılında idam edilen Asala militanı Levon Ekmekçıiyan’ın Fransa’da yaşayan kardeşi Dro Ekmekçiyan, 2 yıl önce yaptıkları başvuru üzerine kendilerine teslim edilen naaşın içinde köpek kemikleri ile farklı insanlara ait kemiklerin bulunduğunu duyurdu.

Asala militanları tarafından 7 Ağustos 1982’de Ankara Esenboğa Havalimanı'na yönelik gerçekleştirilen “Karin Operasyonu”nda yaralı olarak yakalandıktan sonra 12 Eylül darbesi sırasında Mamak Cezaevi'nde idam edilen Levon Ekmekçıyan'ın cenazesi denilerek, ailesine yıllar sonra köpek kemikleri ile farklı insanlara ait kemikler gönderildi.

Ermeni Haber Ajansı’nın haberine göre, Ermenistan’ın başkenti Erivan’da, “Karin Operasyonu”nun amacı, sonuçları, katılanların akıbetine dair bir etkinlik organize edildi.

Bu programa katılan Dro Ekmekçıyan, kardeşinin cenazesinin iadesi konusuna değinip, çarpıcı bilgiler paylaştı.

Dro Ekmekçıyan, bu yönde bulundukları talep üzerine 2 yıl önce Türkiye tarafından kendilerine iade edilen naaşın, kardeşi Levon Ekmekçiyan’a ait olmadığını açıkladı.

Dro Ekmekçıyan, yaşadıkları Fransa’ya gönderilen kemikler üzerinde yaptırdıkları incelemeler sonucu bunların köpek kemikleri ile farklı insanlara ait kemikler olduğunu duyurdu.

SKANDALI DOĞRULADI

Mezopotamya Ajansı’nın aktardığına göre, Ekmekçıyan ailesi adına, Levon Ekmekçıyan’ın cenazesinin iadesi konusunda hukuki başvuruda bulunan isim olan İHD Eş Genel Başkanı Av. Eren Keskin de, Dro Ekmekçıyan’ın iddialarını doğruladı.

33 YIL SONRA İADE EDİLMİŞTİ

Gerçekleştirilen eylemde yaralı olarak yakalandıktan sonra 28 Ocak 1983'te, Ankara Mamak Cezaevi'nde idam edilen Levon Ekmekçiyan'ın cenazesi, ailesine teslim edilmek yerine Cebeci Asri Mezarlığı'nın Hıristiyan bölümüne defnedilmişti.

Aile, oğullarının idamından yaklaşık 30 sene sonra cenazenin yaşadıkları Fransa'ya taşınması için mücadele başlattı. İnsan Hakları Derneği'ne (İHD) yaptığı başvurusu üzerine harekete geçen Avukat Eren Keskin, ilk olarak İçişleri Bakanlığı'na başvurdu. Ancak Bakanlık, yapılan başvuruya "yetki bizde değil" yanıtını vererek, Adalet Bakanlığı'na yönlendirdi.

Bunun üzerine başvuruda bulunulan Adalet Bakanlığı da, mezarın taşınması konusunda kendilerinin yetkisi bulunmadığını belirterek, mezarlıklarla ilgili bakım, onarım, korunma gibi yetkilerin yerel yönetimlerde bulunduğunu söyledi.

Ankara Büyükşehir Belediyesi Mezarlıklar Müdürlüğü'nün mezar yerine dair bilgilendirmesi ve İl Sağlık Müdürlüğü'nün onayından sonra nihai karar çıktı.

2016 yılının ilk günlerinde gerekli izinlerin tamamlanmasının ardından Ekmekçiyan'a ait olduğu öne sürülen kemikler, 33 yıl sonra Fransa'daki ailesine nakledilmişti.