İstanbul Ortaköy'de bulunan eğlence mekanı Renia'ya yönelik saldırının ardından Okmeydanı'nda bir grup arkadaşı ile dün kahvehaneleri dolaşarak laiklik için mücadele çağrısı yapan Halkevleri üyesi Ayşegül Başar, sabah saatlerinde gözaltına alındı.

Dün gençlerin kahvehaneleri dolaşarak laikliğin önemini anlatan görüntüleri Twitter üzerinden İçişleri Bakanlığı ihbar hattına şikayet edilmiş ve gençlerin gözaltına alınması talep edilmişti.

İçişleri Bakanlığı da bunun üzerine “Terörle mücadele ekiplerine iletildi. Lütfen gördüğünüz yerde bize bildirin” diye yazdı. Bakanlık sosyal medyadaki tepkinin ardından bu tweet’i sildi.


 
Görüntülerde yer alan Halkevi üyesi Ayşegül Başar’ın sabah saatlerinde gözaltına alındığı öğrenildi.
 
Konuya ilişkin açıklama yapan CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, Başar için 5 gün gözaltı süresi alındığını söyledi.
 
Başar’ın Kulaksız Karakolu’na götürüldüğünü kaydeden Yarkadaş, “Twitter üzerinden hedef gösterilen Halkevi üyesi ve Cumhuriyet Gazetesi çalışanı Ayşegül Başar’ı gözaltına almak, laikliğe sahip çıkanlara gözdağı vermektir” dedi.
 
‘LAİKLİK KONUŞMASI ‘TERÖRLE MÜCADELE’ KAPSAMINDA MI?’
 
CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, İçişleri Bakanlığı’nın tweetin Meclis’e taşıdı.
“İçişleri Bakanı yaşananlarla ilgili olarak kamuoyuna açıklama yapacak mı?” ifadelerini kullanan Tanrıkulu, “"Laikliği Savunmak" ya da "laiklik propagandası" yapmak ne zamandan beri "suç" sayılıyor?” diye sordu.
 
* İçişleri Bakanlığı'nın Okmeydanı'nda "laiklik propagandası" yapan bir genci Terörle Mücadele ekiplerine bildirdiği iddiaları doğru mu?
 
* İçişleri Bakanlığının paylaşımının ardından sosyal medyada “Laikliği Savunmak Suç Değildir” hashtag’iyle gelen tepkiler akabinde, Bakanlığın Twitter Hesabından tweet’in silindiği doğru mu?
 
* Tüm bu iddialar ile ilgili olarak, inceleme ve soruşturma başlatıldı mı ya da başlatılacak mı? Başlatılmışsa, soruşturmanın güncel akıbeti nedir?
 
* "Laikliği Savunmak" ya da "laiklik propagandası" yapmak ne zamandan beri "suç" sayılıyor?
 
* Bir vatandaşın "laiklik" konusunda konuşması "terörle mücadele" kapsamına mı giriyor?
 
* Türkiye genelinde illere göre son bir yılda, laikliği savunduğu ya da "laiklik propagandası" yaptığı gerekçesiyle İçişlerine Bakanlığına toplam kaç ihbar yapıldı? Terörle Mücadele Ekiplerine kaç kişi hakkında şikayette bulunuldu?
 
* İçişleri Bakanı yaşananlarla ilgili olarak kamuoyuna açıklama yapacak mı?