Kuzey Kıbrıs'ta bugün cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turu yapıldı. Cumhurbaşkanlığı seçimlerini Ulusal Birlik Partisi (UBP) Genel Başkanı ve Başbakan Ersin Tatar kazandı.

Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Narin Ferdi Şefik'in yaptığı açıklamaya göre, Başbakan Ersin Tatar oyların yüzde 51,7'sini Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ise oyların yüzde 48,26'sını aldı.

Böylelikle Ersin Tatar, uluslararası toplum tarafından tanınmayan Kuzey Kıbrıs'ın beşinci Cumhurbaşkanı seçildi.

11 Ekim'de yapılan seçimlerin ilk turunda Başbakan ve UBP'nin adayı Ersin Tatar oyların 32,45'ini, Cumhurbaşkanı ve bağımsız aday Mustafa Akıncı da oyların yüzde 29,76'sını alarak ikinci tura kalmıştı.

KATILIM YÜZDE 67,3

Kuzey Kıbrıs'ta saat 08.00'de başlayan oy verme işlemleri saat 18.00'de sona erdi. Yaklaşık 199 bin seçmenin kayıtlı olduğu Kuzey Kıbrıs'ta, seçimlere katılımın yüzde 67,3 civarında oldu.

Koronavirüs salgını nedeniyle hijyen önlemlerinin alındığı oy verme işlemleri sırasında seçmenlerin maske takması zorunlu tutuldu, ayrıca sandık başında yetkililer tarafından temin edilen eldivenler kullanıldı.

TATAR İKİ DEVLETLİ ÇÖZÜMÜ SAVUNUYOR

Türk hükümetine yakınlığı ile bilinen Başbakan Ersin Tatar, seçimlerden önce yaptığı açıklamalarda Kıbrıs'ta yaklaşık 50 yıldır federasyona dayalı çözümlerde başarı sağlanamadığını belirterek, seçilmesi halinde iki devletli çözümü masaya getireceğini belirtiyordu.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ise adada Birleşmiş Milletlerin desteklediği iki bölgeli, iki toplumlu federal bir çözümü savunuyor. Türkiye'yi seçimlere müdahale etmekle suçlayan Akıncı, Türkiye'nin Kuzey Kıbrıs'taki ağırlığının azaltılmasını istiyordu.

MARAŞ'IN AÇILMASI

Kuzey Kıbrıs'taki seçimler, halkın sandık başına gitmesine birkaç gün kala Kapalı Maraş'ın kısmen açılmasına ilişkin tartışmaların gölgesinde yapıldı. Ekim ayı başında Başbakan Ersin Tatar'ın Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı görüşme sonrasında Kapalı Maraş'ın kıyı şeridinin kamuya açılacağını açıklaması tartışma yaratmasının yanı sıra, ülkede siyasi krize de neden olmuştu. Bu açıklamanın hemen sonrasında Halkın Partisi, Ulusal Birlik Partisi oluşturdukları koalisyondan çekildiğini duyurmuş ve Kuzey Kıbrıs'ta hükümet düşmüştü. Hangi parti, kimi desteklemişti?

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turunda muhalefet partilerinin çoğunun Akıncı'ya desteğini açıklamıştı. Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Akıncı'yı destekleme kararı alırken, Yeni Kıbrıs Parti (YKP) de Ersin Tatar'a oy vermeme çağrısında bulunmuştu.

Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı Serdar Denktaş, partisinin görüşünün tersine Akıncı'ya destek vermek için istifa etmişti. DP, ikinci turda Ersin Tatar'a destek verirken, Halkın Partisi (HP) ise ikinci turda seçmenlerine herhangi bir yönlendirmede bulunmama kararı almıştı.

Kaynak: Deutsche Welle Türkçe