OHAL sonrası için yeni düzenleme ile ilgili teklif Meclis Başkanlığı’na sunuldu.

Teklif 25 maddeden oluşuyor. AK Parti, Meclis Başkanlığı’na bu teklifin 48 saat aralıksız görüşülmesi için başvurdu.

VALİLER KİŞİLERİN DOLAŞIMINI SINIRLAYABİLECEK

Duvar’dan Nergis Demirkaya’nın haberine göre, teklifte OHAL uygulaması yerine geçecek düzenlemeler bulunuyor. AK Parti’nin kanun teklifine göre valilerle ilgili düzenleme var. Kanun teklifi ile İl İdaresi Kanunu’na eklenen bir fıkra ile valilere 15 gün boyunca illere giriş çıkışı sınırlama yetkisi getirildi.

Ruhsatlı da olsa her çeşit silahın taşınmasını yasaklama kararı da içeren düzenleme şöyle:

“Vali, kamu düzeni veya güvenliğinin olağan hayatı durduracak veya kesintiye uğratacak şekilde bozulduğu ya da bozulacağına ilişkin ciddi belirtilerin bulunduğu hallerde 15 günü geçmemek üzere ildeki belirli yerlere girişi ve çıkışı kamu düzeni ya da kamu güvenliğini bozabileceği şüphesi bulunan kişiler için sınırlayabilir; belli yerlerde veya saatlerde kişilerin dolaşmalarını, toplanmalarını, araçların seyirlerini düzenleyebilir veya kısıtlayabilir ve ruhsatlı da olsa her çeşit silah ve merminin taşınması ve naklini yasaklayabilir.”

ASKERLERİN EMRİYLE ÜST ARAMA YAPILABİLECEK

Valiler, belli yerlerde kişilerin dolaşmalarını kısıtlayabilecek.

Sulh ceza hakimi kararı veya gecikmesinde sakınca bulunan hallerde askeri birlik komutanının veya askeri kurum amirinin ya da birim amirinin yazılı emri üzerine kişilerin üst ve araçları özel kağıtları veya eşyası aranabilecek.

GÖZALTI SÜRESİNE 4 GÜN SINIRI

Gözaltı süresi içinse “yakalama yerine en yakın hakim veya mahkemeye gönderilmesi için zorunlu süre hariç yakalama anından itibaren 48 saati toplu olarak işlenen suçlarda 4 günü geçemez” deniliyor.

Daha önce OHAL kapsamında çıkarılan Kanun Hükmünde Kararnamelerle yapılan ihraçları kanun teklifi yasalaşınca kurumlar yapabilecek. Anayasa Mahkemesi,. Yargıtay, Danıştay, Hakimler Savcılar Kurulu (HSK) Sayıştay, Milli Savunma Bakanlığı’nda oluşturulan komisyonlarca göreve son verme kararları verilebilecek. Geçici madde ile yapılan bu düzenleme 3 yıl boyunca uygulanacak.

ERBAŞLARIN ÜSTÜ ARANABİLECEK

Hakim veya birlik komutanı yazılı emri ile jandarma hizmet binaları ve eklentilerinde, askerlik yapan erbaş ve erlerin üstü, özel kağıtları ve eşyası aranabilecek.

‘EYLEMLER GÜNLÜK YAŞAMI KATLANILMAZ DERECEDE ZORLAŞTIRMAYACAK’

Toplantı ve gösterilerle ilgili düzenlemede “il ve ilçelerde toplantı ve gösteri yürüyüşü yer ve güzergâhı, kamu düzenini ve genel asayişi bozmayacak” şekilde yapılır deniliyordu. Bu maddeye “vatandaşların günlük yaşamını aşırı ve katlanılmaz derecede zorlaştırmayacak” ibaresi eklendi. Açık yerlerde yapılan toplantı ve gösteri yürüyüşü dağılma saati vali kararıyla en geç 24.00’e kadar uzatılabilecek.

Kaynak: Duvar