Bu ay içinde yapılması kararlaştırılan Birinci Kürt Ulusal Kongresi Hazırlık Komitesi’nin oluşturduğu heyetin Rojava (Batı Kürdistan)’ya ilişkin hazırladığı rapor kabul edildi. Raporda, sıralanan 12 talebin yerine getirilmesi için taraflara çağrı yapıldı.

Federal Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesut Barzani’nin 8 Ağustos günü resmi bir talebi üzerine Batı Kürdistan’daki durumu incelemek üzere Kürt Ulusal Kongresi Hazırlık Komitesi tarafından oluşturulan 7 kişilik heyet, 19-23 Ağustos tarihleri arasında yaptığı incelemeleri bir rapor olarak kongreye sundu.

Raporu değerlendiren Hazırlık Komitesi, bugün bir açıklama yaptı. Açıklamada komitenin Rojava raporunu 29 Ağustos günü gerçekleştirdiği toplantıda olumlu değerlendirdiği ve kabul ettiği belirtildi.

Bir dizi talebin yer aldığı raporda, Hazırlık Komitesi bunların yerine getirilmesi için tüm tarafları işbirliği ve dayanışma içinde olmaya çağırdı. Bu raporun bir kopyasının Batı Kürdistan’a, bir diğerinin de Kürdistan Bölge Başkanı Mesut Barzani’ye gönderildiği kaydedildi.

Birinci Kürt Ulusal Kongresi Hazırlık Komitesi, Batı Kürdistan halkının talep ve önerilerini şöyle sıraladı:

1-Tüm parti ve çevreler Hewler Anlaşması’na uymalı ve Kürt Yüksek Konseyi ile bağlı komiteleri aktifleştirilmeli.

2-Kürt bölgesindeki çatışmaların önüne geçmek için acil çalışma başlatılmalı, zira bu çatışmalar Kürt halkının çıkarına olmadığı gibi düşmanlarının artmasına yol açıyor. Ayrıca, tüm taraflar savaş ve barış kararlarına katılmalı, karar yetkisi tek bir tarafın elinde olmamalı.

3-Tüm taraflar ve toplumlar arasında ortak ve birleşik bir gözetim gücü oluşturulmalı.

4-Batı Kürdistan’ın ilaç ihtiyacı acilen karşılanmalı.

5-Kürdistan Bölgesi ile Batı Kürdistan arsındaki Sêmalka sınır kapısı ticari işlere açılmalı, ancak bu bir sisteme bağlanmalı. Buna da sadece bir taraf değil Batı Kürdistan’daki taraflar dahil olmalı.

6-Rojava Kürtlerinin Kürdistan Bölgesi ve Türkiye’ye göçünün önüne geçmek için çalışma başlatılmalı, sadece insani gerekçelerle Kürdistan Bölgesi’ne geçişlere izin verilmeli ve bu da süreli bir şekilde düzene kavuşturulmalı.

7-Parti genel merkezlerinin Batı Kürdistan’a taşınması için çağrı yapılmalı.

8-Kürt tarafların birbirlerine karşı yürüttüğü bilgi savaşının önüne geçilmeli

9-Batı Kürdistan’da bir mülteci kampı kurulmalı. Kendi bölgesini terk etmek zorunda kalanlar bu kampa yerleştirilmeli. Ayrıca Güney Kürdistan’daki mültecilerin Batı Kürdistan’a dönmesi için çalışma yapılmalı.

10-Düşünce ve basın özürlüğü sağlanmalı, gazetecilerin çalışmaları önüne engel konulmamalı.

11-Kuzey Kürdistan halkı sınır kapılarının açılması için Türkiye hükümeti üzerinde baskı oluşturmalı.

12-Halktan bazı kesimler YPG’ye silah ve mühimmat yardımı yapılmasını istedi.

KONGRE HEYETİNİN ÖNERİLERİ:

1-Batı Kürdistan’ın ilaç ihtiyaçlarının karşılanması için acilen harekete geçilmeli.

2-Komiteye sunulan yukarıdaki taleplerin yerine getirilmesi için çalışma yürütülmeli.

3-Semalka (Pêşabîr) sınır kapısını ticari işlere açılması için yeni bir sistem oluşturulmalı ve sınırın bir yakası sadece tek bir tarafın elinde olmamalı. (anf.bz)