OHAL’in ilan edildiği ilk haftalarda Esenyurt’taki Recep Tayyip Erdoğan Parkı’nda, “Gesi Bağları” isimli türkü ile Kürtçe türküler söyledikleri için polis tarafından darp edilerek gözaltına alınan ve çıkarıldıkları mahkeme tarafından tutuklanan 12 kişi beraat etti.

Seyhan Avşar’ın Cumhuriyet’te yer alan haberine göre, mahkeme gerekçeli kararında şüpheden sanığın yararlanacağını belirterek “Ceza mahkûmiyeti herhangi bir ihmale değil, kesin ve açık ispata dayanmalı, bu ispat hiçbir şüphe ve oluşa imkân vermemelidir. Yüksekte olsa bir ihtimale dayanarak sanığı cezalandırmak, ceza muhakemelerinin en önemli amacı olan gerçeğe ulaşmadan hüküm vermek anlamına gelmektedir” ifadelerine yer verdi. Gençler cezaevinde kaldıkları süre için tazminata da hak kazandı. 

Esenyurt’ta 7 Ağustos 2016 tarihinde saat 17.50 sıralarında Recep Tayyip Erdoğan Parkı’nda toplanan 15-20 kişilik bir grubun yüksek sesle şarkı söylediği ihbarı üzerine bölgeye giden polis, gençleri darp ederek gözaltına aldı. Gözaltına alınanlardan 2 çocuk serbest bırakılırken, 12 kişi ise çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı. 6 ay tutuklu kalan gençler çıkarıldıkları ilk duruşmada tahliye edildi. Üyelik kriteri Beraat kararı veren İstanbul 24. Ağır Ceza Mahkemesi gerekçeli kararında, “Silahlı örgüte üye olmak; örgüte katılmayı, bağlanmayı, örgüte hâkim olan hiyerarşik gücün emrine girmeyi ifade etmektedir. Suçun oluşabilmesi için örgütle organik bağ kurulması, süreklilik, çeşitlilik ve yoğunluk gerektiren eylemde bulunulması gerekmektedir” denildi. Kararda, sempatizanlık düzeyinde kalan ilginin örgüt üyeliği olarak değerlendirelemeyeceği vurgulandı.