Antalya'nın Kaş ilçesinde 3 Eylül gecesi kendi aralarında Kürtçe konuştuğu için çıkan kavgada Mahir Çetin’i linç ederek öldürdüğü iddia edilen 1’i tutuklu 7 sanığın yargılanmasına Elmalı Ağır Ceza Mahkemesi’nde başlandı. Savcılığın 7 sanıktan 4’ü için ’kasten adam öldürmek’ suçlamasıyla ömür boyu hapis cezası, 3’ü içinse 2’şer kez basit yaralama suçlamasıyla 4 aydan 1 yıla kadar hapis cezası talep ettiği davanın ilk duruşması yapıldı. Antalya’nın Elmalı İlçesi’nde görülen duruşmaya olay sırasında Mahir Çetin’le birlikte olan kuzeni Vedat Çetin, arkadaşı Sefer Kazaki ve Çetin’in babası Abdulsamet Çetin hazır bulundu.

6 SANIK DURUŞMAYA KATILDI

Duruşmada, haklarında ’kasten adam öldürmek’ suçlamasıyla ömür boyu hapis cezası istenen tutuklu Mehmet Ali Çakmak (24) ile Sefa Göncü (20) ve Arif Bozdağ (25) ile haklarında 2’şer kez ’basit yaralama’ suçundan 4 aydan 1 yıla kadar hapis cezası istenen Ali Güzeloğlu (26), İnanç Koni (27) ve Mehmet İnan Bilgin (29) hazır bulundu. Hakkında ’kasten adam öldürmek’ suçlamasıyla ömür boyu hapis cezası istenen Gökhan Güney (20) ise ilk duruşmaya katılmadı.

’PATRONUM KÜRTTÜ’

İfadelerin alındığı ilk duruşmada ölen gencin babası Abdulsamet Çetin, çocuğuna yapılan saldırının ırkçı bir saldırı olduğunu iddia ederek, sanıkların en ağır şekilde cezalandırılmasını talep etti.

Sanıklar sadece kavganın Kürtçe konuşulmasından dolayı çıktığı iddialarını reddederken, ifadelerin alınması sırasında, diğer sanıklar tutuklu sanık Çakmak’tan ’ağabey’ diye bahsetti.

Davanın tutuklu sanığı Çakmak ise sanıklardan İnanç Koni’nin dile getirdiği, müştekilerin "Kürt olduğumuz için burada içemeyecek miyiz?" dediği iddiasını reddederek, "Ben geçmişte 5 yıl boyunca Siirt Eruhlu ve Kürt kökenli olan patronumun yanında çalışmıştım. Benim Türk-Kürt şeklinde herhangi bir ayrımının ve gıcıklığım yoktur" diye konuştu.

GÖRÜNTÜLER TÜBİTAK’A

Mahir Çetin’in öldürülmesiyle ilgili davanın ilk duruşması, olay gününe ait görüntü kayıtlarını iyileştirilmesi ve görüntüler üzerinden bilirkişi incelemesinin TÜBİTAK’a gönderilmesi, sanıkların mevcut durumunun devamıyla 27 Mart tarihine ertelendi.

KAMUSAL ALAN VURGUSU

Davanın avukatlarından Antalya Barosu İnsan Hakları Merkezi Başkanı Avukat Hasan Kemal Elban, Kaş’ta yaşanan olayın organize bir saldırı olarak görülmemekle birlikte Kürtçe konuşan bir grup gencin Kaş’ın kamusal alanı olarak nitelendirilebilecek bir noktasında Cumhuriyet Meydanı’nın bir köşesinde var olmalarından yaşandığını savundu. Elban, "Eğer Mahir Çetin ve arkadaşları anadillerinde değil Türkçe konuşarak orada olmaya devam etselerdi ya da Kürtçe konuşarak Kaş’ta gözle görülmeyen bir noktada eğlenmeye devam etselerdi, bu olayların hiçbiri yaşanmayacaktı" dedi.

NE OLMUŞTU?

Kaş’ta 3 Eylül gecesi çalıştığı otelde mesaisi bittikten sonra kuzeni Vedat Çetin ve arkadaşı Sefer Kazaki’yle birlikte bir barda eğlenen Mahir Çetin, bar çıkışında bir grup gençle kavga etti. Kavga, olay sırasında başına bira şişesiyle vurulan ve kısa süreli baygınlık geçiren Vedat Çetin’in iddiasına göre, kendi aralarında Kürtçe konuştukları için sanıklardan Arif Bozdağ’ın yüzlerine bakmasıyla başladı. Telefonla haber verilen Mehmet Ali Çakmak ve çevreden çok sayıda kişinin karışmasıyla büyüyen kavgada Mahir Çetin aldığı darbeler sonucu yere düştü ve bir daha kalkmadı. Olay gecesine ait bir işyeri kamerasından elde edilen görüntülerde, Çetin’in 10 saniye süren tekmeli ve yumruklu saldırı sonucunda yere düştüğü ve bir daha kalkamadığı görüldü.