Adana Emek ve Demokrasi Güçleri, 1 Eylül Dünya Barış Günü dolayısıyla Barış Mitingi düzenledi. Uğur Mumcu (İstasyon) Meydanı’nda gerçekleşen mitinge Adana Emek ve Demokrasi Güçleri bileşenleri ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Müzeyyen Şevkin, Orhan Sümer’in yanı sıra çok sayıda yurttaş katıldı. “Bölgede barış, ülkede demokrasi, hak ve özgürlükler barış” şiarıyla gerçekleşen mitinkte, alana “Savaşa hayır, barış hemen şimdi” ve “Emperyalist savaşlara hayır” pankartları asıldı. Miting öncesinde meydan polis bariyerleri tarafından kapatılırken, alana giren yurttaşlar üst aramasından geçirildi. Mitingte sahne almak için alana gelen sanatçı Kadir Çat ve diğer müzisyenlerin enstrümanları alana alınmadı. Alanda sık sık, “Bîjî berxwedana gelan”, “Bijî berxwedana zindana”, “Savaşa hayır, barış hemen şimdi” ve “Emperyalizm yenilecek, direnen halklar kazanacak” sloganları atıldı.

ORTAK MÜDCADELE VURGUSU

Miting, demokrasi şehitleri için 1 dakikalık saygıyla başladı. Mitingte açılış konuşması yapan İnsan Hakları Derneği (İHD) Adana Şubesi Başkanı Yakup Ataş, savaşa, ölüme, yoksulluğa karşı;  barışı, yaşamı, demokrasiyi savunmak gerektiğini söyledi. “Orta Doğu'ya kana bulayanlara, insanlığı savaş batağına sürükleyenlere karşı ortak mücadele etmeliyiz” diyen Ataş, “Tüm farklılıklarımızla yan yana durarak savaşa hayır deyip barışı birlikte örmeliyiz. Barış, işçi sınıfı ve ezilen halkların emperyalizme ve işbirlikçi kapitalist gericiliğe karşı mücadelesiyle gelir” dedi.

HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, Yazar Yaşar Kemal’in “Dağlar, insanlar hatta ölüm bile yorulduysa en güzel şiir barıştır” sözüyle konuşmasına başladı. “Türkiye’de Kürt sorunu çözülürse bu ülkeye barış gelecek” diyen Hatimoğulları, bu topraklara barış gelene kadar, Kürt sorunu çözülene kadar mücadele etmeye devam edeceklerini ifade etti. İki defa dünya savaşı yandığını hatırlatan Hatimoğulları, “Şimdi ise yanı başımızda Suriye’de savaş sürdürülüyor. Irak’ta sınır ötesi operasyonlarla savaşlar sürdürülüyor. Ortadoğu’da kışkırtıcı politikalar sürdürülerek yoksul halklar öldürülmeye devam ediyor. Ülkemizde, Ortadoğu da ve dünyada barış diyoruz” diye konuştu.

‘CEZAEVLERİNDEKİ SAVAŞA KARŞI AÇLIK GREVİ VAR’

Çatışmaların sadece savaş makinalarının arkasında yürütülmediğini vurgulayan Hatimoğulları, “Bugün savaş cezaevlerinde sürdürülüyor. Cezaevlerinde yaşatılan hak ihlalleri ile devam ediyor. Bu savaşa karşı cezaevlerinde açlık grevi var. Hak ihlallerine karşı mücadele edeneler açlık grevi eyleminde. Onların mücadelesini selamlıyoruz” ifadelerini kullandı.

Ülkede artan kadın cinayetlerine değinen Hatimoğulları, her gün 2-3 kadının katledildiğine söyledi. Hatimoğulları konuşmasını şöyle sürdürdü: “Türkiye’deki bütün muhalefeti yok etmek isteyen ve diktatörlüklerini kurmak isteyenler İstanbul Sözleşmesini kaldırdı. Diyanet işleri başkanı verdiği fetvalarla 7 yaşındaki bir kız çocuğunun evlenebileceği karanlık zihniyeti oluşturmaya çalışıyor. Buna karşı mücadele eden kadınları selamlıyorum.”

Ardından konuşan CHP Adana Milletvekili Müzeyyen Şevkin ise, herkesin barış içinde yaşamaya hakkı olduğunu belirterek, dünyanın farklı yerlerinde süren savaşlarda insan kıyımı son verilmesi gerektiğini ifade etti.

Kaynak: MA