Diyarbakır’da, Demokratik Toplum Kongresi'nin (DTK) de yer aldığı 8 Kürt partisi tarafından oluşturulan Kürdistani İttifak Çalışması, 18-19 Aralık’ta "Ulusal Birlik Çalıştayı" düzenledi.

Çalıştay’a siyasi parti temsilcileri, kanat önderleri, din alimleri, dernek temsilcileri, yazar ve aydınlar katıldı.

Çalıştayın sonunda ise açıklanan sonuç bildirgesinde “4 parçada ortaklaşarak ulusal kongre hedefini büyütmek” denildi.

Çalıştayın ardından siyasi parti temsilcilerinin aralarında yaptıkları toplantıda ise birliğe ilişkin yapılacaklara ilişkin kararlar alındı.

Toplantıda, Diplomasi ve Halkla İlişkiler Komisyonu ile Ulusal birlik mekanizmasına ilişkin nasıl bir model kurulacağıyla ilgili bir komisyonun kurulduğu öğrenildi.

Yine toplantıda, ulusal birliğe ilişkin önümüzdeki dönemlerde çözümü esas alan çalıştayların da yapılacağı kaydedildi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili İmam Taşçıer, çalıştay ve ulusal birlik çalışmalarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

‘KÜRTLERİN HAKKIDIR’

Kürtlerin ulusal birliğe ihtiyaçlarının olduğunun altını çizen Taşçıer, “Kürtler, her zaman, ‘Birlik olmuş olsaydık, bugün bu durumda olmazdık’ demiştir. Onun için ulusal birliğimizi kurmalıyız. Birlik güç doğurur. Birlik olmuş olsaydı, bugün Kürtlerin pozisyonu farklı olurdu” dedi.

Birliğin devletlere karşı değil Kürtlerin kendi statülerini kazanmak için olduğunu vurgulayan Taşçıer, bunun da Kürtlerin bir hakkı olduğunu söyledi.

'ÇALIŞTAY ZENGİN GEÇTİ'

Kuzey’deki Kürt halkının tabanda birliğini sağladığını ifade eden Taşçıer, siyasi partilerin de halktan geri kalmayarak birlikteki rollerini alması gerektiğini söyledi.

Birliğe ilişkin uzun yıllardır çalışmalar yürüttüklerini kaydeden Taşçıer, yürütülen çalışmaların sonucunda ise önemli sonuçlar elde ettiklerini aktardı.

Çalıştaya toplumun tüm tabakalarından insanların katıldığını ifade eden Taşçıer, çalıştayın da zengin içeriklerle geçtiğini söyledi.

‘BİRLİK BİR ORGANİZASYONA DÖNÜŞMELİDİR’

Çalıştayda birliğin ete kemiğe bürünmesi için bir organizasyona dönüşme fikrinin ortaya çıktığının söyleyen Taşçıer, “Birliği ne kadar istersek isteyelim, bir organizasyona, kuruma dönüşmesi gerekir. Kürtlerin kazanımlarına ya da ortak değerlerine bir saldırı olduğu vakit, ortak bir tepkinin verilmesi için bu kurum gereklidir” diye konuştu.

Kürtler için mücadele eden tüm Kürt partilerinin birlik için yapılacak çalışmalara katılmaları gerektiğinin ifade eden Taşçıer, “Bu da siyasi partilerin yan yana gelerek siyaset üretmelidir. Bu konuda birçok aşamayı aştık. 20 yıl önce yan yana gelmeyen partiler, şimdi ise 10’a yakın partiyle bir araya gelip tartışmalar yürütüyoruz” şeklinde konuştu.

‘KOMİSYONLAR KURULDU’

Önümüzde dönemde birliğe ilişkin birçok çalıştay düzenleyecekleri, yaklaşık 3 ay sonra ise ikinci çalıştayı düzenleyeceklerini ifade eden Taşçıer, bu çalıştaylardan da önemli sonuçlar almayı düşündüklerini söyledi.

Çalıştay sonrasında Kürt partileriyle birlikte yapılan toplantıların sürdürüldüğünün söyleyen Taşçıer, yapılan toplantılarda ise “Halkla bütünleşmek, halkı daha çok bu çalışmalara katmak için Diplomasi ve Halkla İlişkiler Komisyonu kuruldu. Bu komisyon çalışmalarını sürdürüyor. Ulusal birlik mekanizmasına ilişkin de ‘nasıl bir modelin oluşturulacak’ konusunda bir komisyon kuruldu. İleriki dönemlerde farklı komisyonlar kurulacak” dedi.

‘ASIL HEDEFİMİZ KUZEY’DE BİRLİK SAĞLAMAKTIR’

Demokratik siyasette ulusal birliği sağlamaya çalıştıklarına ifade eden Taşçıer, önümüzdeki dönemde Kürtlerin bulunduğu her yere gidilip diplomatik temaslarda bulunacaklarının söyledi. 

Irak Kürdistan bölgesine giderek temaslarda bulunan heyete değinen Taşçıer, “Bu heyetimiz, oradaki aydınlarla bir araya gelip bilgi alışverişinde bulundu. Asıl hedefimiz, başta Kuzey Kürdistan’da birliğimizi oluşturmaktır. Sonrasında ise bu hedefi büyütüp diğer parçalar ile buluşturmaktır. Birinci hedefimiz, kendi içimizde birliğimizi oluşturmaktır. Eksikliklerimiz hala var, umarım önümüzdeki süreçte bu eksikliğimizi de gideririz” diye konuştu.

‘DAHA ÇOK İHTİYACIMIZ VAR’

Birliğin çok hassas bir konu olduğunun altını çizen Taşçıer, “Tüm Kürtler, birliğe ilişkin düşüncelerini söylemelidir. Türkiye’de, Kürtler çok dağınık bir şekilde yaşıyor. Bundan kaynaklı birliğe, daha çok ihtiyacımız var. Yan yana gelmemiz başka devletlere düşmanlık yapmak için değildir, aksine Kürtlerin hak, özgürlük, statü ve kendilerini siyasetten yönetme talepleridir. Her milletin bu tür hakları olduğu gibi Kürtlerin de hakkıdır” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Mezopotamya Ajansı