PYD Eşbaşkanı Salih Müslim Suriye’de 5’inci yılına giren savaş ve buna dayalı olarak geliştirilen toplantı ve kongrelere ilişkin açıklamalarda bulundu.

Müslim, "Kürt mücadelesini yok sayıp Suriye'de çözüm beklemek olmaz. Kürt mücadelesi demokratik Suriye'de çözümün çerçevesidir" dedi.

ANHA'ya konuşan Müslim, Riyad toplantısına Kürtlerin davet edilmeyişiyle ilgili şunları söyledi:

"Riyad toplantısını organize eden tarafların Suriye'deki kaosa siyasi çözüm istemediğini daha başta tahmin etmiştik. Bu tahminlerimiz de yerindeydi. Riyad'ta terörist gruplar; DAİŞ, Ahrar'uş Şam ve El Nusra başka isimlerle katılımcı olarak orada bulunuyordu. Bu da gösteriyor ki sorunun siyaseten çözüme kavuşmasını istemiyorlar."

Riyad'a katılanların bakış açılarının başka olduğunu söyleyen Müslim, "Kürt mücadelesini yok sayıp Suriye'de çözüm beklemek olmaz. Kürt mücadelesi demokratik Suriye'de çözümün çerçevesidir. Bu nedenle de Riyad toplantısına çağrılmadık. Bazı kesimler bizi ayrı tutmak, uzaklaştırmak için sürekli bir çabanın içindeler. Bu kesimler Ortadoğu'da Kürtlerin statü sahibi olmasını istemiyorlar" dedi.

PYD Eş Başkanı Müslim, Kürtlerin Riyad'a çağrılmamasını şöyle açıkladı: "Suriye'deki Kürtler ve Rojava'daki oluşumlarla birlikte demokratik, ortak ve eşit bir sistem inşa edildi. Fakat Riyad toplantısı gibi yerlere çağrılmamızın nedeni Kürtlerin öncülük ettiği demokratik ulus perspektifli demokratik özerklik sisteminin Ortadoğu'da yayılmasını istemiyorlar. Aslında Kürt düşmanlığı gütmemeleri gerekirken, sürekli Rojava'ya dönük antidemokratik duruş sergiliyorlar."

'VİYANA TOPLANTISINDA MUHALEFET YER ALMIYOR'


ABD, Rusya ve BM arasında yapılan toplantılara da değinen Müslim, şunları kaydetti:

"Düzenlenen bu toplantılarda Suriye muhalefeti yer almıyor. Sadece devletlerle bir araya gelişleri söz konusu. Viyana'yı toplayan da bu devletler. İlerleyen günlerde düzenlenecek Viyana toplantısında ilk hedef, Riyad toplantısında açığa çıkmış eksiklerin önüne geçilmesi olmalıdır."

Müslim, son olarak "Suriye krizi, Kürtler ve bölgedeki halkların hakları gözardı edilerek sonuca varılamaz. Kürtler ve bölge halkları, haklarını teminat altına almak için mücadele ediyorlar" dedi.