Nuray Mert, Kürt açılımı ve devletin Kürt sorununa yaklaşımına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Mert, Kürt sorunun çözümünde iktidar yanlısı Kürtler’in muhatap alınmasını eleştirerek, “En önemlisi, Kürt meselesi bu zamana kadar en çok da öteden beri devlet/iktidar yanlısı Kürtler'den, Kürtleri birbirine düşürmekten medet ummak yüzünden bu çıkmaza girdi. Aynı şeyleri tekrarlamak, “makbul Kürtler”i öne çıkarmak yol değil, hiçbir zaman olmadı, yine olmayacak “ ifadelerini kullandı.

Nuray Mert’in Cumhuriyet’e yayınlanan “Sadece acılarımız ortak” başlıklı yazısının ilgili bölümü şöyle:

Kürtler adına siyaset yapanlar “halk devrimi” umdular, başaramadılar, çıkmaz yollara saptılar, ama diğer taraftan devlet/iktidar çevresi Kürt meselesinin siyasi bir mesele, çözümün siyasi çözüm olduğu hususunu tamamen unutmuş haldeler.

Sonuçta çözümün bu ülkede birlikte yaşamayı başarmak olduğunu, görmezden gelmelerin Kürt düşmanlığını körüklediğini, güvenlikçi siyasetleri meşrulaştırdığını anlamalı. Yine de asıl iş, iktidara ve “biz, Batı’da yaşayanlar”a düşüyor, milyonlarca Kürt’ün oyunu almış bir partiye “terör örgütü” muamalesi yapmak, seçimle gelenleri hapse tıkmak akıl işi değil, Kürtlere karşı husumeti körüklemek hiç değil.
 
Yazının tamamına ulaşmak için tıklayınız.