Avrupa Parlamentosu (AP) bu yıl 9. Kürt Konferansı’na kapılarını açtı. Konferans, Güney Afrikalı Başpiskopos ve Nobel Barış Ödülü Sahibi Emeritus Desmond Tutu, Dr. Şirin Ebadi, Bianca Jagger, Profesör Noam Chomsky, Yazar Yaşar Kemal, Yazar Vedat Türkali ve Leyla Zana’nın hamiliğinde yapılıyor.

WESTRHEIM: DİYALOG İRADESİ GEREKİYOR

Konferansta konuşan Avrupa Birliği Türkiye Sivil Komisyonu (EUTCC) Başkanı Kariane Westrheim açılış konuşmasında Kürtçe çeviri eksikliğine dikkat çekerek, Kürtçenin dünyada en fazla baskı altında olan dillerden biri olduğunu kaydetti. Westrheim, "Kürtçe çeviri olmamasından ötürü üzüntü duyuyoruz" dedi.

"AB KÜRT SORUNU KONUSUNDA DAHA CESUR OLMALI"

FARC ile Kolombiya hükümeti arasındaki müzakerelere işaret eden Westrheim, "Müzakere her yerde mümkün ama diyalog iradesinin olması gerekiyor" vurgusunu yaptı.

Westrheim, "Diyalog ve müzakere önündeki engellerin kalkması gerektiğini" vurgulayarak, "Avrupa Birliği'nin de Kürt sorunu ile ilgili çok daha cesur olması gerekiyor" dedi.  

Westrheim, Fransa’da tutuklu KNK üyesi Adem Uzun ile ilgili de yarın bir açıklamada bulunacaklarını söyledi.

ZIMMER: BU TOPLANTIYA KATILMAK İÇİN CESUR OLMALIYIZ

AP Sol Grup Milletvekili Gabi Zimmer, Almanca yaptığı konuşmada CHP ve AKP’li vekillerin toplantıya katılmadığına dikkat çekerek, "katılmamalarından ötürü üzgünüz. Bundan sonra katılmalarını umuyoruz" diye belirtti.

"Bu toplantıya katılmak için cesur olmalıyız" ifadesini kullanan Zimmer, Türkiye’deki tutuklama ve gözaltılara dikkat çekti ve bu açıdan "Türkiye’nin AB’ye üyeliği açısından bir sorun yaşayacağız" dedi.

AP eski parlamenteri Feleknas Uca’nın Türkiye’de gözaltına alınması ve Türkiye’ye girişinin yasaklanmasını hatırlatan Zimmer, "İlk Kürt kökenli milletvekili olarak bizim parti grubumuzun üyesiydi. Türk makamları Feleknas Uca’ya karşı çok kötü bir davranışta bulundu. Türkiye’de açlık grevinde yapan tutuklularla dayanışmada bulunduğu sırada Ankara’da gözaltına alındı," dedi.  

"SENDİKACILAR GREVE GİDEMİYOR, BUNU KABUL EDEMEYİZ"

Zimmer şöyle konuştu:

Türkiye’nin ekonomik açıdan durumu iyi görünüyor, ama sendikacılar grev hakkını kullanamıyor. Adil ücret için greve gidemiyorlarsa bunu kabul edemeyiz.

Türkiye’ye giden AB fonlarının yoksul alanlara verilmediği eleştirisinde bulunan Zimmer, bunun kabul edilemez olduğunu kaydetti.

ZANA: AB KÜRTLERE YAKLAŞIMINI NETLEŞTİRMELİ

Bağımsız milletvekili ve AP Sakharov Düşünce Özgürlüğü Ödülü sahibi Leyla Zana, AB’ye Nobel Barış Ödülü verildiğine işaret ederek, "Bu sene Nobel barış ödülünü alan AB’yi tebrik ediyorum. Bu ödül onun ekonomik birlik kadar bir barış projesi olduğunu da gösteriyor" dedi.  

Zana, sorunların çözümünde AB’nin rolüne işaret ederek "Avrupa’nın da dünyanın Kürtlere karşı tutumunu netleştirmesi gerekiyor" dedi.

Zana, "Kürtler bugün tarihsel bir eşikten geçiyorlar" diyerek Güney Kürdistan, Batı Kürdistan, Doğu Kürdistan ve Kuzey Kürdistan’ın durumunu anlattı.

FLAUTRE: KÜRT MUHATAPLAR KRİMİNALİZE EDİLEREK DİYALOG YOLU AÇILMAZ

AP Türkiye Karma Parlamento Eşbaşkanı Helene Flautre ise, yaptığı görüşmelerde Türkiye’den bölgede "bir esin kaynağı" olarak bahsedildiğine işaret ederek, Türkiye’nin bunu sürdürebilmesi için "iç zorunluluklarına, Kürt meselesindeki zorunluluklarına cevap olması" gerektiğini belirtti.

Sigara üzerinde yazan "sağlığa zararlıdır" uyarısını hatırlatan Flautre, "Kürt sorununun çözülmemesi Türkiye demokrasisinin sağlığına ağır zarar veriyor" dedi.

Türkiye’de bugün demokratik süreçte, özgürlükler konusunda bir gerileme olduğunu ve yoğun baskı uygulandığını anlatan Flautre, Kürtlerin temsilcileri kriminalize edilerek, hapse atılarak "diyalog yolunun açılmasının mümkün olmadığını" kaydetti.

"Kürt muhatapları kriminalize ederek diyalog yolu açılmaz" diyen Flautre, "Tartışmalarda bulunmak ve diyalogun açılması için farklılıkları tanımak gerekiyor" dedi.  

AB'Yİ ELEŞTİRDİ

Flautre, "Mutlaka diyalog partizanları, diyalog yanlıları sorumluluklarına sahip çıkmalı" çağrısında bulunurken, Öcalan ile İmralı'da görüşme talebinde bulunduğunu hatırlattı. Ve konuşmasına şöyle devam etti:

"Ben her şeyden önce onun tecridine son verilmesini destekliyorum... Öcalan’ın siyasi rolünü oynamasının yolunun açılmasını istiyorum. Diyalog için en azından iki kişi olmalı, tek başına siyasi diyalog olmaz"

Flautre, AB’yi de bu diyaloga ve Türkiye’nin demokratikleşme sürecine tüm gücüyle destek verememesinden ötürü eleştirdi. (anf)