Türkiye, Suriye, Irak ve İranlı Kürtler, Rusya’nın ev sahipliğinde bir Kürt Konferansı düzenleniyor. Konferansın, PKK lideri Abdullah Öcalan’ın Kenya’da yakalanışının yıldönümü olan 15 Şubat’ta düzenlenmesi dikkat çekti.

Gazeteduvar'da yer alan habere göre konferansa dair notlar şöyle:

‘Savaş ve Ortadoğu’nun Yeni Yapısı’ başlıklı konferansta, Türkiyeli Kürtleri HDP’li vekiller Osman Baydemir ve Dilek Öcalan temsil ediyor. 

Toplantıda Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi resmi katılımla temsil edilmiyor. Katılımcılar arasında, Kürdistan Yurseverler Birliği’nden İzzet Sabir, Goran hareketinden Şerko Hama Amin bulunuyor. 

Iraklı Kürt milletvekili Sabir, ‘konferansın Kürt topraklarının geleceği hakkında dünyaya bir mesaj olduğunu’ söyledi. Sabir, “Sykes-Picot Anlaşması’nın tekrarlanmaması için Kürtlerin birlik olması gerekiyor” dedi.

Konferansın ana temalarından biri IŞİD’e karşı en etkili güç olarak dünyanın da gündeminde olan Suriyeli Kürtler ve Astana barış süreci. Gözlerse, PYD’nin üzerinde.

PYD Eşbaşkanı Asya Abdullah, Rusya’yla Türkiye’nin öncülüğünde başlayan Astana barış sürecinden dışlanmalarını eleştirdi. Abdullah, Suriye krizinin çözümü hakkında “Kürtlerin katılmadığı bir toplantı ve oluşacak bir anayasa Kürtleri bağlamaz” dedi.

PYD Eşbaşkanı, “Geçen martta Suriye’nin geleceği için ilan ettiğimiz federal yapı, toprak bütünlüğünün korunması için çözüm yoludur. Afrin, Kobani, Cizre’yi içine alan Kürt Federal Bölgesi düşüncesini savunacağız” diye konuştu.

Moskova’da düzenlenen konferansa çok sayıda Rus milletvekili, diplomat ve akademisyen de katılıyor.