Kürt çocukları, siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcileriyle birlikte, 23 Nisan’ı protesto ederek haklarını istedi. Çocuklar, birçok kentte düzenlenen eylemlerde asker ve polisler tarafından öldürülen çocukların posterlerini taşırken, Kürt çocuklarına yönelik öldürme, gözaltı, tutuklamaların son bulmasını istendi.

 

Diyarbakır'da bulunan sivil toplum örgüt temsilcileri ile siyasi parti yöneticileri, "Katledilen çocukların faillerinin halen bulunamadığı, anadilde eğitim sağlanmadığı ve TMK nedeniyle çocukların cezaevlerine atıldığı" Türkiye'de kutlanan 23 Nisan "Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı"nı düzenledikleri yürüyüş ile protesto etti.

 

Yürüyüş için DTK Eş Başkanı ve BDP Diyarbakır Milletvekili Aysel Tuğluk, BDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan’ın da aralarında bulunduğu çok sayıda kişi, Koşuyolu Parkı İnsan Hakları Anıtı önünde bir araya geldi. Katledilen çocukların fotoğraflarının taşındığı protestoda, grup Yaşam Anıtı önüne kadar yürüyüş düzenledi.

 

HELİN: ÇOCUK ÖLÜMLERİNİN YAŞANMADIĞI BİR ÜLKE İSTİYORUZ

Anıt önünde sona eren yürüyüşün ardından yöresel kıyafetleri ile etkinliğe destek veren Helin (8) isimli küçük kız çocuğu konuya ilişkin basın açıklaması yaptı. 23 Nisan etkinlikleri çerçevesinde gün boyu Türkiye'de güvenlik ve çocuklarla ilgili uzun konuşmaların yapılacağına dikkat çekti. Diyarbakır'da da aynı kutlamaların yapıldığına dile getiren Helin, diğer yandan 80 yıldır devam eden politikalar nedeniyle Kürt çocuklarının kendi haklarından mahrum bırakıldığını ifade etti. Anadilde eğitim göremedikleri için hükümeti şiddetle kınadıklarını söyleyen Helin, dünya çocukları gibi kendi haklarını, savaşın ve çocuk ölümlerinin yaşanmadığı bir ülke istediklerini kaydetti.

 

Daha sonra düzenledikleri eyleme ilişkin açıklama yapan BDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan, Kürt sorununun çözümsüzlüğü ve çeşitli şekillerde yaşamını yitiren bütün çocukları saygı ve minnetle andığını belirtti. Yürüttükleri mücadelenin çocuklara daha iyi ve daha güzel bir gelecek bırakma mücadelesi olduğuna belirten Aydoğan, çocuklara dönerek, "Sizlere daha güzel gelecek bırakmak için biz sonuna kadar mücadele edeceğiz. Biz bu ülkede kötü koşullarda yaşadık. Ama bizden sonra gelenlerin yani sizlerin, bizim koşullarımızda yaşamamanız için elimizden gelen her şeyi yapacağımıza emin olabilirsiniz" dedi.

 

‘ANDIMIZ BİZİM İÇİN İŞKENCEDİR’

BDP İzmir İl Başkanlığı'nda biraraya gelen İzmir'de yaşayan Kürt çocukları, bayram olarak kutlanan 23 Nisan'ın kendileri için daha fazla baskı, inkar, yok sayılma anlamına geldiğini söyledi. Yanlarında getirdikleri "Bê ziman jîyan nabe", "Parasız bilimsel anadilde eğitim", "Anadilde eğitim hakkımızı istiyoruz" dövizlerini açan çocuklar, Kürtçe ve Türkçe açıklama yaptı.

 

Etkinlikte konuşan Eylem Baysal adlı çocuk, her sabah kendilerine okutulan öğrenci andının kendileri için işkence olduğunu söyledi. Çocukların talepleri olduğunu söyleyen Baysal, "Artık anadilimizde eğitim almak istiyoruz. Herkes gibi anadilimizi iyi öğrenip iyi konuşmak istiyoruz. Sonradan öğrendiğimiz bir dil ile sınava koyuluyoruz, ama doğal olarak başarılı olamıyoruz. Tüm bunlar yetmezmiş gibi bir de Uğur Kaymaz gibi 12 kurşunla veya Ceylan Önkol gibi bomba ile katlediliyoruz. Roboskî'de okul harçlığını çıkarmak için bir bidon benzin getirmeye giden çocuklar savaş uçakları tarafından bombalanıyor. Bunu da para ile kapatmaya çalışıyorlar. Sizin için para candan daha mı önemlidir?Sahi siz o çocukları neden öldürmüştünüz?" diye sordu. (anf)