Ağrı 12. Mekanize Tugay Komutanlığı'nda birliklerine dağıtılmak için Askeri Toplama Merkezi'ne (ATM) alınan Kürt askerler, "Kürt-Türk" tartışması üzerine saldırıya maruz kalmış ve 9 asker çeşitli yerlerinden yaralanmıştı.

Bu durum üzerine telefonla İnsan Hakları Derneği (İHD) Van Şubesi'ne başvuran askerler, can güvenliklerinin olmadığını İHD yetkililerine bildirdi.

Verilen bilgilere göre, saldırıya uğrayan Kürt askerlerin birinin ayağında bıçak darbesi, birinin kafasında cop ve sert madde darbeleri ile diz kapaklarında yaralanmalar olduğu öğrenildi.

'TİPİNİZ HOŞUMUZA GİTMEDİ, HEPİNİZ TERÖRİSTSİNİZ'

Dicle Haber Ajansı'na (DİHA) bilgi veren bir asker, "Biz iki gündür burada bekletiliyorduk. Dün biz kantine giderek bir şeyler almak istedik. Kantine bakan asker, satışın bittiğini söyledi. Biz de sesimizi çıkartmadık, ama biz daha oradayken başka askerler gelip alış veriş yaptılar. Biz de dedik 'hani satış bitmişti, niye böyle ayrımcılık yapıyorsun, Kürt olduğumuz için mi vermiyorsun?' diye sorduk. Bize 'Ya siz ne laf anlamaz insanlarsınız, anlayın artık tipiniz hoşuma gitmedi, hepiniz teröristsiniz' dedi. Biz de buna tepki gösterdik," diye olayı aktarırken devamla şu bilgileri verdi:

'SALDIRGANLAR ARASINDA RÜTBELİLER DE VARDI'

"Aralarında rütbelilerin de olduğu 35-40 kişi ellerinde bıçak, cop ve çeşitli kesici aletlerle bize saldırdılar. Biz de kendimizi korumak için yatakhaneye doğru koşmaya başladık, önümüzü kestiler, bazılarımız da Tugay'ın içinde koşmaya başladık. Arkamızdaki askerler 'onları bırakmayın, kaçmasınlar, bunların hepsi terörist'. Sanırım bunları söyleyen rütbelilerdi. O sırada nöbet tutan askerler etrafımızı sardılar ve bizi dövmeye başladılar. Arkadaşlarımıza baktığımızda kimisinin kolu, kimisinin ayağı kırılmış, bir arkadaşın bacağından bıçaklanmış ve çeşitli yerlerinde darp edilen arkadaşlarımızı gördüm. Herkes yerlerde kıvranıyordu, daha sonra Tugay'da bulunan revire götürüldük ve daha sonra Ağrı Devlet Hastanesi'ne sevk edildik. Ayakta tedavi edildikten sonra yaralı halde bizim ifadeler alındı."

'HAKSIZ BİZ, HAKLI SALDIRGANLAR OLDU'

İfadeler alındığında işin ilginç yanı saldırıya uğramalarına rağmen kendilerinin haksız duruma düştüğünü belirten asker, " 'Bize restleşiyorsunuz arkadaşlarınızla? Niye o kadar asker arasında tepki gösteriyorsunuz? dediler. Haksız biz, haklı bize saldıranlar çıktı" dedi.

'CAN GÜVENLİĞİMİZ YOK'

İsmini vermek istemeyen asker, yaralı 9 kişinin ifadesi alınırken, kendilerine saldıranlardan sadece 4 kişinin ifadeleri alındığını aktararak, "Can güvenliğimiz yok, ailelerimiz gelsinler bizi buradan çıkartsınlar. Yetkililer bu konuda duyarlı olmasını istiyorum" çağrısında bulundu. (ANF)