Diyarbakır’da sokağa çıkma yasağının devam ettiği Sur ilçesinin Fatihpaşa Mahallesi’ndeki tarihi Kurşunlu Camii’nde çıkan yangın üzerine “Diyarbakır'da bu hainler mabetlerimize el uzatmaya çalışıyor” diyen Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın sözlerini DİHA’ya değerlendiren yazar İhsan Eliaçık “Cumhurbaşkanı’nın açıklamaları kara propaganda” dedi.

Anadolu Ajansı tarafından servis edilen camiinin yandığı görülen fotoğrafların ardından hükümet yetkilileri ve Cumhurbaşkanı tarafından camiinin PKK tarafından yakıldığı yönünde açıklamalar gelmişti.

“DEVLET YAPTI”

Cumhurbaşkanı’nın Gezi’de  “Camiye ayakkabılarıyla girdiler, caminin içinde içki içtiler” şeklindeki açıklamalarını hatırlatan Eliaçık “Lice'de, Nusaybin'de, ilçelerdeki kuşatma hareketlerinde gece 12'den sonra sokağa çıkma yasağı ilan edip sabaha kadar kurşun yağmuruna tutuyorlar. Ezan okutmuyorlar. Cuma namazı kılmalarına bile izin vermiyorlar. Bunların hepsini de devlet güçleri yaptı. Bu iş ayyuka çıktığı zaman da 'terörist' ya da 'göstericiler yaptı' diye yaygara koparıyorlar” dedi.

“KLASİK DEVLET TAKTİĞİ”

Şeyh Sait isyanında da parayla tutulan adamların sokaklarda kadınları taciz ederek ve insanların mallarına el koyarak sokaklarda “Yaşasın Şeyh Sait” diye bağırdıklarını anlatan Eliaçık, söz konusu resmi açıklamaların kara propaganda olduğunu vurgulayarak “Bunlara inanmamak lazım,” dedi.

Devletin öteden beri ayaklanmalara üç koldan saldırdığını ifade eden Eliaçık sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu kollardan birincisi güvenlik güçleri. Bunlar sahada silahlarıyla sıcak çatışmalara girerler. İkinci kol; görünmeyen, tutulmuş ajanlardır. Onlar halkın içine karışır. Ve göstericileri zor durumda bırakacak işler yaparlar, cami basarlar, bira şişesini caminin içine koyarlar. Bunların hepsini istihbarat güçleri yapar. Üçüncü kol da üst taraftan Cumhurbaşkanı ve Başbakan düzeyinde konuşmalar yaparak halkın gözünde göstericileri küçük düşürürler. Şu anda da 3 koldan mücadele ediyoruz. Bu yapılanlar da onların başının altında çıktığını düşünüyorum.”

HDP: SUR’DAKİ GENÇLERİN UÇAĞI MI VAR?

HDP Eşgenel Başkanı Figen Yüksekdağ ise partisinin grup toplantısında "Diyarbakır Sur'daki Kurşunlu Camisi havadan bombalandı. Sur'daki gençlerin uçağı, helikopteri mi var?” dedi.

YDG-H AÇIKLAMA YAPTI

Konuyla ilgili yazılı bir açıklama yapan YDG-H ise “Kurşunlu Cami başta olmak üzere dünya kültür mirası olarak tescil edilmiş olan tarihi yerleşim yerlerine dönük günlerdir havadan ve karadan en ileri tekniği kullanarak saldıran, bizzat Saray'a bağlı çetelerdir,” ifadelerini kullandı. (Demokrat Haber Diyarbakır / Bedri Adanır)