Sakarya’da faaliyet gösteren 7 İslami kuruluş ortak 1 Mayıs eylemi düzenleyerek “Devletin, kapitalizmin, küresel sermayenin, bankaların değil Rabb’imizin kuluyuz” mesajı vererek kapitalist ekonomi politikalarını protesto etti

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü vesilesiyle Sakarya’da ortak bir basın açıklaması yapıldı. Kapitalizme karşı yükseltilen çağrılara destek vermek için düzenlendiği ifade edilen eyleme Ada-Der, Diriliş Saati Dergisi, Değirmen Dergisi, İlim ve Hikmet Vakfı, Ribat Eğitim Vakfı Sakarya Şubesi, Sakarya Dayanışma Derneği ve Vahdet Vakfı Sakarya Temsilciliği mensupları destek verdi.

 

Ortak basın açıklamasını okuyan Deniz Çelik, “Allah’ın arzında büyüklük taslayanlar, hırslarıyla insanlığı ve doğayı hızlı bir felakete sürüklerken, bu gidişata kayıtsız kalmayacağımızı bir kez daha hatırlatmak istiyoruz. Bu öylesine bir gidişat ki, her saat 300, yılda ise 2 milyon çocuk açlıktan ölüyor. Diğer taraftan ise her yıl yaklaşık 3 milyon insan aşırı kiloya bağlı sağlık sorunlarından hayatını kaybediyor. Paylaşmanın değil azgın bir rekabetin geçerli olduğu bu ekonomik düzen, bir yandan mutlu bir azınlığın servetine servet katmasına yol açarken, çoğunluğu yoksulluk sınırında yaşamaya mahkûm ediyor… Birilerinin daha çok zenginleşebilmesinin milyarlarca insanın sömürülmesine bağlı olduğu bu düzene kesinlikle kul-köle olmayacağız!” dedi.

 

KÜRESEL SERMAYENİN DEĞİL RABB’İMİZİN KULUYUZ!

Ortak basın açıklamasında açlık sınırının 940 lira iken asgari ücretin 701 lira olduğu, faiz ve kredi ekonomisinin aileleri parçalanmaya, borçluları ise intihara sürüklediği, şirketlerin kâr hırsının işçi ölümlerine sebebiyet verdiği ifade edilerek “İnsanı sadece üretici ve tüketici kimliğiyle tanımlayan, insani ve sosyal tüm değerleri piyasa ekonomisi içinde anlamlı bulan bir ekonomik düzen, elbette yalnızca zulüm ve felaket getirecektir. Sürekli büyümek için insanları daha çok tüketmeye sevk eden, daha düşük fiyata daha çok satmak için iş gücünü ucuzlatan ve sonuçta bir yanda milyarlarca insanı mustazâflaştıran bir anlayışa tüm gücümüzle karşı koymak zorundayız…  Gelin, zamanımızın firavunlarına ve Karunlarına karşı vahyin kurtuluş çağrısını birlikte seslendirelim. Yoksulun, yetimin, zayıf bırakılmışın hakkını, hukukunu, emeğini, alınterini hep beraber savunalım. İnsanı sermayeye kul eden, ekini ve nesli ifsad eden küresel kapitalizme karşı küresel bir intifada bilincini kuşanalım. Rekabetçi anlayışa karşı paylaşmayı, dayanışmayı, yardımlaşmayı esas alalım. Aşırı tüketim ekonomisine karşı kanaat ekonomisini oluşturalım.” denildi.

 

“Küresel kapitalizme karşı küresel intifada” ve “Devletin, kapitalizmin, küresel sermayenin, bankaların değil Rabb’imizin kuluyuz” yazılı pankartların açıldığı eylemde “Milyarlarca insan aç ve muhtaç iken kendin için biriktirme, Allah için infak et!”, “Asgari ücret, azami kölelik”, “1 Mayıs, insanlığı ve doğayı ifsad eden küresel kapitalizme lâ diyoruz!” yazılı dövizler taşındı. Basın açıklaması “Yaşasın küresel intifada” ve “Susma haykır, zulme hayır!” sloganlarıyla son buldu.