Kürdistan-Norveç Dostluk Derneği, son 2 yıldır Norveç ve Kürdistan'daki tecrübeli ve akademik aktivistler arasında istişare edildikten sonra 18 Aralık’ta kuruluşunu duyurdu.

Derneğin üyeleri arasında farklı bölgelerden Kürtler yer alırken, üyelerinin yarısı Norveç’te yarısı Kürdistan Bölgesi’nde faaliyetlerini yürütecek.

Norveç’in Bağdat’ta Büyükelçiliği, Erbil’de ise Konsolosluğu bulunmuyor.

 Kürdistan-Norveç Dostluk Derneği Başkanı Bedreddin Salih, derneğin iki ülke arasındaki ortak birliği, dostluğu sürdürmek ve geliştirmek amacıyla kurulduğunu söyledi.

Kürdistan ile Norvaç halkı arasında dostluğu ve kuruluşların oluşturulmasını gündeme getirmek için geciktiklerini ifade eden Salih, sözlerine şunları ekledi:

“Kürdistan’da Norveç halkı ve ülkesiyle dernek veya kuruluş nezdinde ilk kez tanışılıyor. Norveç’te 1968-69 yılında çoğu Norveçli bazı akademisyen ve gazeteciler tarafından Norveç-Kürt Topluluğu kurulmuş. O dönemde aralarında Mahmut Baksi’nin de yer aldığı bazı Kürt akademisyen ve yazarlar bu topluluğun oluşturulmasında yardımcı oldular. Söz konusu tarihten itibaren önce Kürtler Norveç’te tam anlamıyla bir varlığa sahip değildi. Kürtler bu ülkede özellikle 1975’ten itibaren ise güçlü bir lobi ile varlıklarını bir şekilde sürdürmüşlerdir.”

20 yıldan fazla Norveç’te yaşadığını ve gerek siyasi, gerekse sosyal ve kültürel alanlarda çalışmasıyla Norveç toplumunu yakından tanıma şansına sahip olduğunu söyleyen Salih, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Aslında genel olarak zor bir süreçten geçtik. Çünkü ayaklanma öncesinde Güney Kürdistan’ın hükümet nezdinde güçlü bir etkisi yoktu. Vatanımız bağımsız değildi, uluslararası toplumla güçlü ilişkiler ve entegre kuracak kurumlara sahip değildik. Bu durumda oldukça zor koşullarda bir temel oluşturmak da çok zor idi. Norveç’te Newroz’u kutlayabilir, ulusal anma ve kutlama törenleri düzenleyebiliyorduk, ancak güçlü bir organizasyonla bir şekilde faaliyetlerimizin sürdürülmesi gerekiyordu.

Neticede arkadaşlarımızla yaptığımız uzun istişarelerden sonra böyle bir derneğin kurulması gerektiği kanısına vardık. Norveç’te Kürdistan’ın dört bir parçasından çalışkan ve aktif Kürtler ile tanıştım, onlarla dostluk kurdum. Her biri kendi çerçevesinde Kürt ulusu ve kültürüne yönelik çalışmalar yapıyordu. İki halk arasında ortak güçlü bir oluşumun kurulması ve sürdürülmesi konusunda gerek Norveçli gerekse Kürt dostlarımızla birçok kez görüş alışverişinde bulunduk.”

‘KÜRTLERİN ULUSLARARASI ARENADA DAHA FAZLA DESTEĞE İHTİYACI VAR’

Kürdistan Bölgesi’nde döndükten sonra ilgili kurum ve kuruluşların yanı sıra şahsiyetlerle de görüşerek böyle derneğin kurulması konusunda girişimlerde bulunduğunu kaydeden Bedreddin Salih, “Biz Kürtler’in uluslararası arenada daha fazla desteğe ihtiyacımız var. Görüştüğümüz tüm kesimler de aynı fikirde idi ve bu derneğin oluşturulması için Norveç’in Bağdat İşleri’nden sorumlularıyla görüşerek, sivil bir organizasyon olarak kurulmasına karar verildi ve belirlenen tarihte de küçük bir kokteyl ile de kamuoyuna duyurduk. 2020’nin Nisan veya Mayıs ayında da düzenleyeceğimiz üst düzey yetkililerinde katılacağı geniş katılımlı organizasyonla derneğimizin programını kamuoyuna açıklayacağız”dedi.

‘NORVEÇ’TE KÜRDİSTAN GİBİ YILLARCA KOMŞULARININ BASKISI ALTINDA KALMIŞTIR’

Norveç’in 5 milyon 328 bin nüfusa sahip olduğunu hatırlatan Salih, ülkenin izlediği siyaset ve ekonomisiyle dünyada önemli bir yere sahip olduğunu ifade ederek, “Norveç’te Kürdistan gibi yıllarca komşularının baskısı altında kalmıştır. Norveç halkı da Kürdistan halkı gibi yıllarca baskı altında kaldığı için Kürtler’in de yaşadığı acıları çok yakından hissediyorlar. Tabii burada dernek tüzüğümüzde yüzde yüz siyasi ilişkilere yönelik çalışacağımız anlamına gelmiyor. Ağırlıkta sivil çalışmalara ağırlık vereceğiz. Bir diğer anlamda kültürel, sanatsal, sosyal,akademik ve ticari ilişkiler konusunda iki taraf arasında mevcut ilişkileri genişletmeye yönelik bir köprü olmayı amaçlıyoruz” diye konuştu.