Diyarbakır'da camide, Kur’an eğitimi verdiği 12 yaşındaki H.İ. isimli çocuğa cinsel istismarda bulunduğu iddiasıyla tutuklanan imam Y.Ö.’nün 33 yıla kadar hapis istemiyle yargılanmasına başlandı.

Diyarbakır’da yaşayan baba T.İ., geçen yıl 7 Temmuz’da kızı H.İ.’nin dolabında cep telefonu buldu. Telefonu inceleyen T.İ., tanımadığı bir numaradan kızına çok sayıda uygunsuz mesaj geldiğini gördü. Olayı kızına soran T.İ., telefonu veren ve mesajları atan kişinin H.İ.’ye Kur’an eğitimi veren caminin imamı Y.Ö. olduğunu öğrendi.

Jandarmaya başvuran T.İ., kadrolu olarak çalıştığı camide Kuran eğitimi veren Y.Ö., hakkında şikayetçi oldu. Gözaltına alınan evli ve 2 çocuk babası Y.Ö.’nün H.İ.’ye verdiği telefona çok sayıda uygunsuz mesaj gönderdiği tespit edildi. Y.Ö.’nün 2 gün içinde küçük kızı 10 kez aradığı, ancak cevap alamadığı belirlendi.

Y.Ö., işlemlerinin ardından sevk edildiği adliyede çıkarıldığı mahkemece tutuklandı, ilçe Müftülüğü tarafından açığa alındı, hakkında idari soruşturma açıldı.

‘AİLE BASKISI YÜZÜNDEN’

Soruşturmayı tamamlayan savcılık, Y.Ö. hakkında ‘çocuğun cinsel istismarı’ ve ‘cinsel amaçla çocuğu hürriyetinden yoksun kılma’ suçlarından 33 yıla kadar hapis istemiyle iddianame hazırladı. İddianamede, mağdurun ifadelerinde adı geçen diğer 4 öğrencinin beyanlarının alındığını, ancak iddiaları doğrulamadıklarını ifade edildi. Bunun üzerine yeniden ifadesi alınan H.İ.’nin ilk beyanını tekrar ettiğini, diğer arkadaşlarının ise aile baskısı nedeniyle ifade vermek istemediği belirtildi. 

İddianamenin kabulünün ardından talimatla ifadesi alınan H.İ., imam Y.Ö.’nün cinsel istismarına uğradığını belirterek, şikayetçi oldu. Ancak baba T.İ. ise şikayetçi olmadığını söyledi.

Tutuklu sanık Y.Ö.’nün yargılanmasına Diyarbakır 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde başlandı. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Diyarbakır Barosu Çocuk Hakları Merkezi avukatları da duruşmaya katılma talebinde bulundu. Kapalı görülen duruşmada, sanığın tutukluluk halinin devamına karar verildi.

İZİNSİZ KUR’AN KURSU

Davaya müdahil olan Diyarbakır Barosu Çocuk Hakları Merkezi avukatı Ümit Asye Demir, “Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan izin alınmamış. Bu tarz kapalı kurumların mutlaka denetlenmesi gerekir. Çocukla iyi bir iletişim kurulması gerekir. Çocuk istismar yaşamışsa, kendine göre bir savunma mekanizması geliştirir. Aileye anlatamazsa bile, belli şeylerden istismar vakasının yaşandığı anlaşılır. Aynı zamanda çocuğun bulunduğu ortam da denetlenmeli. kapalı kurumlardaki istismarı ortaya çıkarmak çok daha zordur. Resmi bir kurum değilse, zaten bu kurumu denetleyebilecek bir yer yok. Bir görevlinin çocuğa karşı istismarı olacaksa bile, bu en azından ailenin denetlemesi ile engellenebilir” dedi.