Yaptırdığı anketler MHP seçmeninin en az yarısının referandumda ‘Hayır’ diyeceğini ortaya koyan AKP’nin ‘Hayır’cı MHP’lileri sandıktan uzak tutmak için kampanyada ‘HDP vurgusu’ yapacağı ileri sürüldü. 

Cumhuriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Erdem Gül bugünkü yazısında bağımsız kuruluşların anketlerinde MHP tabanının üçte ikisinin referandumda ‘Hayır’ oyu kullanacağı sonucu çıktığını belirtti.

Referandum sürecinin başlamasıyla AKP’nin yaptırdığı anketlerde de başkanlığa ‘Evet’ diyecek MHP’li seçmen oranının yüzde 50’nin altında kaldığını vurgulayan Gül şu bilgilere verdi: “AKP, şu ana kadar MHP’li seçmenler arasında ‘Evet’ oyu verecek olanların oranının yüzde 50’yi geçtiğine ilişkin tek bir anket sonucu bile bulamadı. Tersine ‘Hayır’ verecek MHP’li seçmen oranı istikrarlı olarak yüzde 50-55’in üzerinde çıkıyor. Anketlerde AKP seçmeninin de en az yüzde 5’ler düzeyinde ‘Hayır’ oyu verme eğiliminde görülmesi, sıkıntıyı daha da boyutlu hale getiriyor.”

Gül, AKP’nin ‘Hayır’cı MHP’lilerin ikna edilmesini ‘zor gördüğünü’ öne sürerken, MHP’li seçmenin ‘Hayır’ cephesinden uzaklaşmasını amaçlayan bir kampanya üzerinde durduğunu da kaydetti: “Bunun için de kampanya süresince ‘Hayır’ blokunun ana unsurlarının CHP ve HDP olduğu vurgusu yapılarak MHP seçmeninin ‘Hayır’dan uzaklaşması sağlanmaya çalışılacak. Ancak yalnızca AKP değil, CHP ve ‘Hayır’ bloku da MHP seçmenine yönelik hassas bir kampanya yürütülmesinin hazırlıkları içinde. CHP de kampanyasında ‘Hayır’a daha yakın olan MHP gövdesinin sandıktan ve ‘Hayır’ tavrından uzaklaşmasını önleyecek bir kampanya sürecine hazırlanıyor.”