Hrant Kasparyan / Demokrat Haber

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Amerika’yı Müslümanların keşfettiğini, Kristof Kolomb’un anılarında Amerika’ya ayak bastığında Küba’da bir tepede cami gördüğünü anlattığını öne sürerek uluslararası basın ve sosyal medyada tartışmalara neden olan iddiaları, Küba hükümeti ve Diyanet İşleri Başkanlığı’nın yaptığı görüşmelerin ardından farklı bir boyuta ulaştı.

Erdoğan’ın tartışmalara neden olan, “O tepeye bir cami yakışır” sözünün ardından, aradan geçen süre içerisinde Küba hükümeti ve Diyanet İşleri Başkanlığı arasında görüşmeler yapıldığı ve Küba’da cami yapılmasına Küba hükümeti tarafından onay çıktığı açıklandı.

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın yürüttüğü prosedür çalışmaları tamamlanırsa, Erdoğan, Şubat ayı ortasında Latin Amerika turu kapsamında Küba’yı da ziyaret edecek ve inşa edilecek olan caminin temelini atacak. Kostarika ve Meksika’ya da gidecek olan Erdoğan’ın programında Brezilya’nın da olabileceği kaydedildi.

TARTIŞMALARA RAĞMEN AÇILIŞA BİZZAT KATILMIŞTI

Küba’da inşa edileceği belirtilen caminin, İstanbul Boğazı’ndaki nadide eserler arasında gösterilen tarihi Ortaköy Camii modelinde yapılacağı ifade ediliyor. 

19’uncu yüzyılda Osmanlı’nın başlıca saray mimarları olan Ermeni Balyan Ailesi üyelerinden Nigoğos Balyan tarafından neo barok tarzda inşa edilen Ortaköy Camii, üç yıl süren restorasyon çalışmalarının ardından geçen yıl yeniden ibadete açılmıştı.

Tarihi caminin açılış törenine, Erdoğan’ın katılıp katılmayacağı konusunda danışmanları arasında tartışmalar yaşandığı, “Ermeni camisinin” açılışına başbakan düzeyinde katılım gösterilmesinin “spekülasyonlara” neden olabileceği iddia edilmişti.

Ermeni mimarların inşa ettiği sayısız camilerin en nadide örneklerinden biri olarak gösterilen Ortaköy Camii, tartışmalı iddialara rağmen Erdoğan’ın katıldığı bir törenle 6 Haziran 2014’te yeniden ibadete açılmıştı.