Uluslararası Kriz Grubu'ndan (International Crisis Group) uzman bir ekip, Türkiye'nin Kürtlere dil kullanımında, yerel yönetimlerde, kimlikte ve siyasi temsiliyette eşit haklar vermesini öneren bir rapor hazırladı.

Uzman ekibin hazırladığı raporda, "Kürdistan İşçi Partisi (PKK) militanları ve devlet arasındaki şiddet, Haziran 2011'den beri en az 870 insanın ölümüne neden oldu ve bu 90'lı yıllardan beri ulaşılmayan bir seviyedir" denildi.

Diyarbakır odaklı hazırlanan raporda ICG, hükümete, Kürt ve diğer parti temsilcilerine ve Kürt toplumuna önerilerde bulundu.  

KÜRT TOPLUMU, PKK ŞİDDETİNİ REDDETMEYE ÇAĞRILDI

Uzman heyet, Kürt toplumu ve Kürt hareketi yöneticilerini ise toplantı ve gösteri prosedürlerine uymaya, PKK şiddetini reddetmeye, yakın zamanda kurulan Temas ve Diyalog Grubu gibi yakın sivil toplum çabalarını sürdürmeye çağırdı.

HÜKÜMETE ANADİL KONUSUNDA ÖNERİLER

Anadilin eğitim ve anadilin kamusal alanda kullanımının güvenceye alınması için hükümeti 2012-2013 eğitim yılında, Kürtçeyi seçmeli ders olarak şeffaf biçimde uygulamaya, yeterli talebin olduğu yerlerde anadilde eğitim için tam bir eğitim takvimi oluşturmaya, öğretmen hazırlığını sürdürmeye, Kürtçe yer isimlerinin sağlanması için yasal düzenleme yapmaya ve kamu hizmetlerinde Kürtçenin kullanımı önündeki yasağı hafifletmeye çağırdı.

KÜRTÇE SEÇMELİ DERS BOYKOTUNDAN VAZGEÇME ÇAĞRISI

Kürt toplumu ve Kürt hareketi yöneticilerine, bu alanda Türk hükümetinin 'olumlu tedbirlerini' tanıma ve Kürtçe seçmeli ders boykotundan vazgeçme çağrısı yaptı.

ADEM-İ MERKEZİYETÇİLİK TARTIŞMASI

Adem-i merkeziyetçilik üzerine adil bir tartışma ve olası bir konsensüsü güvenceye almak için hükümete, yerel yönetim ve adem-i merkeziyetçilik konusunda Diyarbakır başta olmak üzere tüm ülkede bir tartışma yürütme önerisini yaptı. Yerel hükümet yöneticilerin bu konuda işbirliği yapmasını isteyen Uluslar arası Kriz Grubu, merkezi hükümetin Kürtlerin demokratik taleplerinin geniş anlamda gerçekleştirileceğini açık bir şekilde ifade etmesi gerektiğini kaydetti.

'PARTİ LİDERLERİ KÜRTÇE KONUSUNDA ÖNYARGILARINI AŞSIN'

Kriz Grubu ayrıca parti liderlerinden kamuoyunda Kürtçe dil konusundaki önyargıların aşılması için elini uzatmalarının önemine işaret ederken, bunu da Kürt illerine karşılıklı iş heyetleri göndererek, eğitim seyahatleri yaparak ve mesleki konferanslar düzenleyerek gerçekleştirmelerini talep etti. (anf)