Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, bu sabah saat 10.35’te özel uçak ‘TC-TUR’ ile Rusya’nın başkenti Moskova’ya gitti.

Erdoğan’a Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, MİT Başkanı Hakan Fidan, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, İletişim Başkanı Fahrettin Altun, AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik ve Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal eşlik etti. Erdoğan, havalimanında açıklama yapmazken, uçağa binişte 2 evrak çantası ile bir büyük çanta dikkat çekti.

Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, Putin-Erdoğan görüşmesinin baş başa yapılacağını belirterek, “Ancak gerekirse dar formatta diğer yetkililer de katılabilecek. Erdoğan’la görüşmesi öncesi Putin’in uluslararası bir telefon görüşmesi de olacak” dedi.

Moskova’daki zirve saat 14.00’de başladı. Erdoğan ve Putin, baş başa görüşmeleri öncesi kısa birer açıklama yaptı.

ERDOĞAN: İLİŞKİLERİN TAVAN YAPTIĞI BİR DÖNEMİ YAŞIYORUZ

Erdoğan “Bu görüşmeyi Türkiye’de yapacaktık ama sizin çalışmalarınız nedeniyle burada gerçekleştiriyoruz. Bu görüşme büyük önem arz ediyor. Bölge sıkıntılı. Dünyanın gözü burada. Burada alacağımız kararların bölgeyi ve ülkelerimizi rahatlayacağına inanıyorum. Türkiye-Rusya ilişkilerinin tavan yaptığı bir dönemi yaşıyoruz. Gerek savunma sanayinde gerek ticari ilişkilerimizde çok farklı bir dönemin içindeyiz. Bunları çok daha ileri taşımamızın hesaplarını yapıyoruz. Ve bunları tabi güçlendirerek götürmek de bizim en büyük amacımız. Ve bunu da başaracağımıza inanıyorum. Tekrar bu kabul için teşekkür ediyorum” dedi.

PUTİN: TÜM ALANLARI EL ALMALIYIZ

“Suriye’de hayatını kaybeden Türk askerleri için başsağlığı diliyorum” diyerek konuşmasına başlayan Putin ise şu açıklamayı yaptı: “Her zaman olduğu gibi yoğun bir gündemimiz var. İdlib’de cereyan eden olaylar yüzünden şahsi görüşmemizi gerektiren gelişmeler oldu. Görüşmemize başlarken Suriye’de hayatlarını yitiren askerler için taziyelerimi ifade etmek istiyorum. Telefon görüşmesinde belirttiğim üzere hiçbir kimse -Suriye askerleri dahil olmak üzere- orada Türk askerlerinin bulunduğunu bilmiyordu. Suriye ordusunun gerçekten ciddi kayıpları var. Tüm bunlardan dolayı bu olayın bir daha tekrarlanmaması, Türk-Rus ilişkilerine zarar vermemesi için görüşmelere devam etmemizde fayda var. Gelişmelerin Türkiye ve Rusya ilişkilerini zedelememesi için Suriye konusunda tüm alanları ele almamız gerekiyor” dedi.

Erdoğan dün, Rusya ziyaretinden beklentisinin sorulması üzerine “Bölgede süratle ateşkesi sağlayabilmek” demişti.