TBMM Darbeleri Araştırma Komisyonu’na MİT’in gönderdiği Özel Harp’e ilişkin raporda, 100 ayrı yere askerî mühimmat gömüldüğü, bunların bir kısmının emekli subaylarca daha sonra çıkarılarak kullanıldığı ifade edildi.

Raporda, Özel Harp Dairesi’nin gömülü mühimmatlara ilişkin şu tespiti dikkat çekiyor: “Özel Kuvvetler’den ayrılan emekli subaylar, gömülü mühimmatların yerlerini bildikleri için daha sonra bu mühimmatları çıkarıyorlar. Bir takım yerlerde kullanıyorlar. Bu yüzden durum kontrol edilemez bir hâl aldı. Bir an önce bu sorun çözülmeli”. Mersin, Konya, Afyon, İstanbul, Ankara, İzmir, Diyarbakır ve Gaziantep’teki gömülü mühimmat arasında el bombaları, uzun namlulu silahlar, çok sayıda mermi ve tabanca bulunduğu kaydediliyor.

BAŞBUĞ VE DARBE ANALİZİ

Rapordaki eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ hakkında tutulan notlar da dikkat çekiyor. Notlarda Başbuğ’un AKP’ye bakış açısı ve olası bir darbe durumunda tutunacağı tavra dair bilgiler yer alıyor.

Özel Harp’in TSK’nın son dönemine ilişkin değerlendirme notu da rapordaki unsurlardan. Taraf’tan Arzu Yıldız’ın haberine göre söz konusu değerlendirme notunda, ordunun son dönemde yozlaştığı, birçok subayın bu yozlaşma nedeniyle kulvar değiştirdiği ifade ediliyor. Özel Harp tarafından 2007 yılında hazırlanan Harekât Planı’nın başına seçilen isim tutanaklarda bulunurken, psikolojik harpten sorumlu kişi olarak da eski bir bakanın ismi yer alıyor. Raporda, MAK’ın yönetim merkezi olarak gösterilen üç ilden biri konumundaki Hatay’da mutlaka korunması gerekenlerin başında MHP İl Başkanı yer alıyor. MHP İl Başkanı ve ailesinin Özel Harp elemanlarınca korunması gerektiğinin altı çiziliyor. Hatay’da korunacaklar listesinde MHP’li bir milletvekilinin ismi de yer alıyor.

MİT’İN MUHBİRİ ÖZEL HARP’TE

Öte yandan, raporun ekinde bulunan altı ihbar mektubun tamamının Özel Kuvvetler’de görevli bir subay tarafından yazıldığı anlaşılıyor. İhbarcı subayın ismi, soy ismi ve kendisinden sorumlu olan komutanın adı da raporda yer alırken, belirtilen subayın tüm ihbar mektuplarının dönemin MİT Müsteşarı Emre Taner’e hitaben “Sayın Müsteşarım” diye başlaması dikkat çekiyor. Özel Kuvvetler’den toplanan bilgilerin maddeler halinde sıralandığı bu mektuplar, MİT adına çalışan bir muhbirin Özel Kuvvetler’e sızdığını gösteriyor. MİT’in ise alınan bu istihbarat üzerine nasıl bir çalışma yaptığına veya savcılıklara bilgi verip vermediğine dair bir bilgi raporda bulunmuyor.

CEPHANELİĞİN BİRİ POYRAZKÖY’DEN ÇIKTI

İstanbul Poyrazköy’de İstek Vakfı’na ait arazide 2009 yılında yapılan kazılarda çeşitli silahlar ele geçirilmişti. Mühimmat arasındaki law silahları (ligh antitank weapon) özellikle dikkat çekmişti. Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, silahların TSK’ya ait olmadığını iddia ederken Makine Kimya Endüstrisi yaptığı inceleme sonucu, bulunan mühimmatın TSK’nın kullanımı için üretildiğini rapor etmişti. Kazıda çıkan mühimmat şöyle: 15 dolu law silahı, 7 adet boş law silahı, 14 el bombası, 24 el bombası fünyesi, 450 gr C3 patlayacı, 7 adet hakem bombası, 3 adet gösteri bombası, 5 adet bubi tuzağı, 2 adet kullanılmış bubi tuzağı, 23 adet işaret fişeği, 45 adet sis bombası, 15 adet aydınlatma fişeği ve çeşitli askerî malzeme.