Gezi davasında hakkında beraat kararı verilen Osman Kavala hakkında yeniden gözaltı kararı verilmesini 'Toplumun yargıya güveni' araştırmasından çıkan sonuçlarla yorumlayan KONDA Genel Müdürü Bekir Ağırdır "Keyfilik ve merkeziyetçilik konusunda toplumda rıza üretilmeye çalışılıyor" dedi. 

T24 Yazarı Murat Sabuncu ve KONDA Genel Müdürü Bekir Ağırdır, Sayıların Dili'nde Gezi davasından çıkan beraat kararını ve Osman Kavala'nın tahliye edileceği saatlerde yeniden gözaltına alınmasını yorumladı. 

Bekir Ağırdır, davayı savunanların da karşı çıkanların da davanın siyasi olduğu konusunda aynı görüşte olduğunu dile getirdi. Davanın sosyolojik tarafının konuşulmadığını belirten Ağırdır, yaşananların bir ‘rıza üretme’ olduğunu ifade ederek, “Bütün bir hikaye ile toplumsal rıza üretilmek isteniyor. Hayatımıza değen her alanda keyfiyetçiliğin ve merkeziyetçiliğin kabullenilmesi isteniyor. Toplumun, yaşananların normal ve makul olduğuna razı olması isteniyor” dedi. 

'Devletin bekâsı' söyleminin herhangi bir muhalif ses istenmediğinin ifadesi olduğunu belirten Ağırdır, siyasi iktidarın devletleşti tanımının yetersiz kalacağını söyledi. Ağırdır, "Sadece siyasi iktidarın devletleşmesinden söz etmek yetmiyor olanları açıklamak için. Aynı zamanda muhalafet partilerinin de giderek devletleştirilmeye çalışıldığı bir süreç var. Devletin bekâsı konusunda muhalefetin de devletleştiğini düşünüyorum" dedi.

Bunun bir problem olduğunu ifade eden Ağırdır, toplumun ihtiyaç ve talepleri ile bu yapılar arasında bir yarılma olduğunu belirterek adalet ve yargıya güven konusunda yaptıkları araştırma sonuçlarını paylaştı.