Kolombiya İnsan Hakları Sözcüsü Vincet Vallies, Kolombiya hükümeti ile FARC gerillaları arasında 52 yıllık savaşın ardından imzalanan barış anlaşmasını değerlendirdi.

Vallies, "Savaş mağdurlar yaratır ve tahribat yapar. Savaşla daha iyi şeyler yapamayız dünyada" dedi.

Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) ile Kolombiya hükümeti arasında 52 yıl süren ve binlerce insanın yaşamını yitirmesine neden olan uzun soluklu savaş, yapılan görüşmeler ve müzakerelerin ardından barış anlaşmasıyla son buldu.

Ağustos ayında Kolombiya yönetimiyle FARC arasında imzalanan anlaşmanın sürdürücüsü olan ve 20 yıldır Kolombiya'da İnsan Hakları ve Barış Süreci savunuculuğu yapan Kolombiya İnsan Hakları Eylem Grubu Uluslararası Bürosu (OİDHACO) Sözcüsü Vincent Vallies, gelinen aşamayı ve sonrasını DİHA'ya değerlendirdi.

300 BİN ÖLÜM, 8 MİLYONU AŞKIN GÖÇ

Fiilen 50 yılı aşkın, ancak temelleri 70 yılı bulan bir savaş sürecinin olduğunu dile getiren Vallies, savaşın birçok insanı mağdur ettiğini ifade etti.

Yaklaşık 300 bin insanın yaşamını yitirdiğini vurgulayan Vallies, 8 milyon insanın ise yerinden yurdundan edildiğinin altını çizdi.

Vallies, "Gelinen noktada Kolombiya artık savaşı durdurmak istiyordu. Bu süreç oldukça önemli. Barış süreci üzerinden henüz 2 haftalık bir süreç geçti. Halk umutlu ve bizlerin yapacak çok şeyi var" diye konuştu.

'HAKİKATLERİN AÇIĞA ÇIKMASI İÇİN KOMİSYON KURULDU'

Kolombiya halkının hazırlanan 300 sayfalık barış maddeleri için 2 Ekim'de halk oylamasına gidileceğini hatırlatan Vallies, halkın çoğunluğunun barış için "Evet" oyu kullanacağı umudunu taşıdığını söyledi.

300 sayfalık barış maddelerinin arasında çözüm açısından en önemli olan maddelerin başında mağdurlar ve mağdurlarla ilgili başlıklar olduğunu kaydeden Vallies, en önemli konunun "hakikat" meselesi olduğunu dile getirdi. Vallies, "Yaşanan savaşta hakikatlerin açığa çıkarılması için bir komisyon kuruldu. Hakikatler için mekanizmaların da kurulması gerekir" dedi.

'ARTIK SİLAHLI POLİTİKA SONA ERİYOR'

Muhalefet için sosyal protestolar, açıklamalar, talepler gibi hakların güvence altına alınması için "Politik Güvence" maddesinin de önemli olduğunu belirten Vallies, barış anlaşmasının en önemli amacının bu madde olduğunu söyledi.

Vincent, "Artık silahlı politikadan vazgeçiliyor. Bunun için de demokratik yolla politika, siyaset yapmanın güvence altına alınması lazım. FARC'ın bir politik parti olarak örgütlenmesinin önünde, çalışmasında hiçbir engelleme olmaması için çalışılıyor. Ve diğer muhalefet için de aynı madde var."

Yaşanan olaylarla ilgili af süreci içinde gerekli maddenin olduğunu aktaran Vallies, savaş süresince cinsel saldırı ve işkence uygulayanların bunun dışında tutulacağı affın da planlandığını dile getirdi.

'GERİLLALAR KENDİ TOPRAKLARINA GERİ DÖNECEK'

Silah bırakan FARC gerillalarının yeni durumuna ilişkin değerlendirmelerde bulunan Vallies, anlaşma olduktan sonra silah bırakan gerillaların kendi yurtlarına ve topraklarına geri dönebileceklerini söyledi. Bunun için de tarımsal alanda bir takım düzenleme ve planlama reformunun yapılacağının altını çizen Vallies, bu reformun sadece gerillalar için değil, yerinden yurdundan edilen köylülerin geri dönüşleri için de geçerli olduğunu belirtti.

'BARIŞ’IN TAMAMEN HAYATA GEÇMESİ İÇİN 20 YIL LAZIM'

"Barış için her başlık ayrı ayrı tartışılacak ve bu meclisten geçip yasalara işlenecek. Bu nedenle barış da uzun sürecek" diyen Vallies, bazı maddeler için özel sürelerin olduğuna işaret etti.

Vallies, "Mesela FARC silahını 6 ay içerisinde bırakacak. Yine politik garantiler ve sosyal gruplar içerisinde verilen güvenceler de çok kısa süre içerisinde gerçekleşecek. Daha uzun zaman alacak olan şey toprak reformu meselesi ve sosyal ile ekonomik nedenler. Bütün bu meselelerin tamamen çözülmesi ve hayata geçmesi 10 ile 20 yıl arasında zaman alır, fakat savaşsız" şeklinde konuştu.

'SAVAŞ MAĞDURLARI YARATIR'

PKK ile devlet arasında devam eden ve uzun yıllardır süren savaşa da değinen Vallies, "Buradaki çatışma ile ilgili hiçbir bilgim yok, ama şunu biliyorum savaş mağdurlar yaratır ve tahribat yapar. Savaşla daha iyi şeyler yapamayız dünyada. Daha fazla insanın mağduriyet çekmesine neden olabiliriz. Türkiye'de de barışı umut edebilirim. Türkiye'de de barış görüşmeleri yapılır. Ve bir barış inşa edilebilir. Uluslararası kamuoyunda halklara saygı duyularak bir barış yapılmasını umut ediyorum" diye ekledi.

(Kaynak: DİHA)