Soma’nın Yırca köyünde 6 bin zeytin ağacını hukuksuzca kesen Kolin Grubu’nun Enerji Grup Başkanı Murat Zekeriya Aydın ve Hukuk Danışmanı Sedat Aksakallı olayla ilgili şirket adına konuştu.

AKP’ye yakın şirketin iki yöneticisine göre köylüler direnişi için ‘komplo‘ ve ‘dolduruş’ getirilmiş!

Hürriyet’ten Banu Şen’e konuşan Aydın, projenin gerçekleşmesini istemeyen belli gruplar olduğunu savunarak, “Olayların kopma noktası Eylül’de başladı. 52 gün önce ‘Biz ağaçlarımıza dokundurtmayız’ çıkıyor ortaya. Düşünüyorum. 250 milyon dolarlık gaz ithal edilmeyecek, 155 milyon devlete para verilecek. Herhalde bu projenin gerçekleştirilmesinden kim rahatsız oluyorsa buradaki değerli halkımızın duygularını istismar ettiler” dedi.

Yırca'da direniş tohumlarının daha önce ‘belli gruplar’ tarafından atıldığını öne süren Aydın, “Sadece 15 Eylül’de çok acele bir miktar alanın açılması lazımdı. Bir yıldır dünyanın en büyük enerji firmaları tarafından çalışması yapılan türbünün ve jenaratörün; bacanın denk geleceği yerleri acele açmamız lazımdı. Onlar da buna direniş gösterdi. Olay burada başladı. Ama öncesi de belli gruplar tarafından tohumlar atıldı.” dedi.

Aydın, Danıştay kararını “Keşke önceden elimizde olsaydı ve ‘Bu alan termik santral yapımına konu edilemez’ deseydi de, o ağaçlar da kesilmemiş olsaydı” diyerek yorumlarken, Kolin Grubu olarak süreci iyi yönetemediklerini söyledi.

Aydın, Kolin olarak temel hatalarını ‘kendilerini köylülerle karşı karşıya getirenler‘le iyi mücadele edememek olduğunu savundu: “Uyum içinde çalışırken o değerli halkla bizi karşı karşıya getiren grupların faaliyetlerini önlemeye yönelik olarak atılacak adımları yeterince iyi atamamışız.”

Köylülerin kimi doldurduğunu bilmediğini ama tahmin ettiğini öne süren Aydın, taahhüt ettikleri 60 bin ağacı dikeceklerini de söyledi.

Kolin Grubu’nun hukuk danışmanı Sedat Aksakallı ise yaptıkları her şeyin hukuka uygun olduğunu savunurken, “Niye bu yöntemle kestiniz ağaçları?” sorusunu tıpkı Murat Zekeriya Aydın gibi nefsi müdafaa vurgusuyla cevapladı: “Hangi yöntemle kesebilirdik başka? Orada gelebilecek zararları önlemek adına özel güvenlik görev yaptı. Hepsi yasal güvenlik. Kaba güç kullanan insanlar yasanın verdiği yetkiler çerçevesinde etkisiz hale getirilmiştir.”