Kocaeli’ne bağlı Dilovası ilçesinde, 10 kişinin not bırakarak Irak-Şam İslam Devleti saflarında savaşmak üzere Suriye’ye gittiklerini ilan ettiği iddia edildi.

Sol haber portalının haberine göre Kocaeli’ne bağlı Dilovası ilçesinde, bilinen ailelere mensup 10 kişi, arkalarında not bırakarak IŞİD'e katıldı.

İddialara göre olay dün öğle saatlerinde meydana geldi. Kerem A. ve Barış A.’nın başını çektiği cihatçı grubun akrabaları, akşam eve geldiklerinde bir not buldular. Notta, “Biz Suriye’ye gidiyoruz. Türkiye İslam Devleti olana kadar dönmeyeceğiz” yazıyordu. Kerem A. ve Barış A.’nın ailelerinden toplam 8 kişi ile Ahmet ve Ergün isimli kişilerin 34 RTZ 76 plakalı bir Hyundai marka kamyonete binerken görüldüğü bildirildi.

Bunun üzerine, cihatçıların aileleri polise giderek ihbarda bulundu. Polisten gelen bilgilere göre, Kerem A. ile birlikte bir kişi Suriye’ye geçemeden yakalandı. Ancak bir cihatçı, gece geç saatlerde Dilovası’ndaki ailesini arayarak Suriye sınırını geçtiklerini söyledi.

UZUN SÜREDİR ÖRGÜTLENİYORLAR

soL’a konuyla ilgili bilgi veren bir yurttaş, Dilovası’nda örgütlenen cihatçıların isimlerinin ve adreslerinin tek tek bilindiğini, en az iki senedir propaganda ve örgütlenme faaliyeti yürüttüklerini söyledi.

Olayın duyulmasının ardından cihatçılara ev veren evsahipleri ile de görüşüldü. Ancak ev sahipleri konu hakkında bilgi sahibi olmadıklarını söyledi. Bununla birlikte, cihatçılara ev veren P., ailesinin, Dilovası’ndaki cihatçı örgütlenmenin başını çektiği iddia edilliyor.

İlçedeki cihatçı örgütlenme hakkında bilgi veren bir yurttaş, Ramazan bayramı sırasında, cihatçıların Dilovası’ndaki cemaat ve tarikat mensuplarına giderek kendilerine biat etmelerini talep ettiklerini, bunun üzerine ilçedeki cemaat ve tarikat ileri gelenlerinin konuyu Kaymakamlık’a taşıdığını söyledi.

İlçedeki cihatçıların “finans” kaynağının ise, görünürde D. isimli bir market olduğu öne sürülüyor. Bir diğer iddia ise, IŞİD sempatizanlarının camiye gitmediği ve camiye gidenleri de tehdit ettiği yönünde.

İlçeden bilgi veren bir yurttaş, 5 ay kadar önce, Bosnalı olduğu tahmin edilen bazı kişilerin Dilovası’na geldiğini ve ilçedeki cihatçılarla buluşup görüştükten sonra Suriye’ye savaşmaya gittiğini iddia ediyor.