"Bu suça ortak olmayacağız" başlıklı metne imza atan 21 akademisyenden 12'si gözaltına alındı. Kocaeli Cumhuriyet Başsavcılığı yürüttüğü soruşturma kapsamında, "Türk milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, Türkiye Büyük Millet Meclisini, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ve devletin yargı organlarını alenen aşağılamak" ile "terör örgütü propagandası yapmak" suçlarından dolayı bildiriye imza atan 21 akademisyen hakkında gözaltı kararı alındı.

Bolu’da ise üç akademisyen gözaltına alındı.

Bolu’da ise Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nden Ülkü Güney, Selime Güzelsarı ve Barış Kılıçbay adlı akademisyenlerin evleri polis tarafından basıldı.

Evlerinde ve fakültedeki odalarında arama yapılan akademisyenler emniyete götürüldü.

AİBÜ Rektörü Prof. Dr. Hayri Coşkun, bildirinin içeriğinin devlete karşı olmasının anlam taşıdığını söylemişti.

Coşkun, “Bu bildiriyi onaylamamız, kabul etmemiz mümkün değil. Akademisyenlerimizin böyle bir bildiriye imza atması da kabul edilebilir bir durum değil. Haklarında mevzuata göre gerekli soruşturmalar başlatıldı, yürütülecek” dedi.

Prof. Dr. Coşkun, üniversiteden emekli bir profesörün de bildiriye imza attığını, hukukçularla görüştüğünü, onunla ilgili bir işlem yapamadıklarını da eklemişti.

Polis ekipleri, akademisyenlerden 12'sini gözaltına aldı, 9 akademisyen hakkında da gözaltı işlemlerin devam ettiği öğrenildi.

Gözaltına alınan akademisyenlerin listesi şöyle:

Adem Yeşilyurt, Ar. Gör., Kocaeli Üniversitesi

Aynur Özuğurlu, Doç. Dr., Kocaeli Üniversitesi

Burcu Yakut ­Çakar, Doç. Dr., Kocaeli Üniversitesi

Derya Keskin, Yrd. Doç. Dr., Kocaeli Üniversitesi

Güven Bakırezer, Doç. Dr., Kocaeli Üniversitesi

Hakan Koçak, Doç. Dr., Kocaeli Üniversitesi

Hülya Kendir, Yrd. Doç. Dr., Kocaeli Üniversitesi

Kuvvet Lordoğlu, Prof. Dr., Kocaeli Üniversitesi

Mehmet Cengiz Erçin, Prof. Dr., Kocaeli Üniversitesi

Mehmet Rauf Kesici, Yrd. Doç. Dr., Kocaeli Üniversitesi

Mehmet Ruhi Demiray, Yrd. Doç. Dr., Kocaeli Üniversitesi

Nilay Etiler, Prof. Dr., Kocaeli Üniversitesi

Onur Hamzaoğlu, Prof. Dr., Kocaeli Üniversitesi

Özlem Özkan, Doç. Dr., Kocaeli Üniversitesi

Ümit Biçer, Prof. Dr., Kocaeli Üniversitesi

Veli Deniz, Prof. Dr., Kocaeli Üniversitesi

Yücel Demirer, Doç. Dr., Kocaeli Üniversitesİ

Zelal Ekinci, Prof. Dr., Kocaeli Üniversitesi

Selime Güzelsarı, Yrd. Doç., Abant İzzet Baysal Üniversitesi

Ne olmuştu?

Güneydoğu'da yaşanan sokağa çıkma yasakları ve çatışma ortamı neticesinde yaşanan hak ihlallerine ilişkin imza kampanyası düzenleyerek, “Bu suça ortak olmayacağız” diyen ve Barış İçin Akademisyenler adı altına bir araya gelen binden fazla akademisyen hakkında "Türk milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ni ve devletin kurum ve organlarını aşağılamak" ve "Terör örgütü propagandası yapmak" suçlarından re'sen soruşturma başlatıldığı belirtilmişti.

Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi, "Bu suça ortak olmayacağız" başlığıyla yayımlanan bildiri metnine destek veren akademisyen sayısının 2 bini aştığını duyurulmuştu.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın ‘aydın müsveddeleri’ dediği ‘Barış İçin Akademisyenler’i suç örgütü lideri Sedat Peker, “Oluk oluk kan akıtacağız ve akan kanlarınızla duş alacağız” diye tehdit etmişti.